Még félszáz muffin (1. rész)
2004.07.02. 22:45
Smarties-es muffin
Hozzávalók: 20 dkg liszt 8 dkg étkezési keményítő 2 ˝ teáskanál sütőpor 1 kávéskanál szódabikarbóna 1 csipet só 9 dkg cukor 15 dkg Smarties 9 dkg vaj 2 tojás 2 dl tej
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a keményítővel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, a cukorral és a Smartiessel. Egy másik tálban simára keverjük a tojásokat a vajjal és a tejjel, majd hozzáadjuk kis adagonként a lisztes keveréket. A formákat kb 2/3-ig töltjük a masszával, és 20-25 perc alatt készre (aranybarnára) sütjük. A muffinokat hagyjuk langyosra hűlni a formákban.
After Eight muffin
Hozzávalók: 19 dkg finomliszt 7 dkg cukor 2 teáskanál sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna 6 db After Eight lapocska 1 tojás 0,7 dl olaj 2 dl író (vagy kefír)
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Az After Eightet feldaraboljuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojást a cukorral, az olajjal és az íróval habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztes keveréket. A formákat félig töltjük a tésztával, elosztjuk rájuk a csokit, majd befedjük 1-1 kanálnyi tésztával. Kb. 20-25 percig sütjük. A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból
312 kcal/100g 142 kcal/db 45 g/db
Brownie
Hozzávalók: 26 dkg finomliszt 6 dkg mogyoró 6 dkg cukor 4 dkg reszelt csokoládé 2 evőkanál kakaópor 2 teáskanál sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna 1 tojás 0,8 dl olaj 1,25 dl csokoládészósz 1,8 dl író (kefír)
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakóval, a szódabikarbónával, a mogyoróval és a reszelt csokival. A tojásokat az olajjal, a cukorral, az íróval és a csokoládészósszal habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
331 kcal/100g 232 kcal/db 70 g/db
Cappuccino muffin dióval
Hozzávalók: 4 tojás 22 dkg cukor 20 dkg vaj 22 dkg liszt ˝ csomag sütőpor 2 teáskanál fahéj 4 evőkanál kakaó 4 evőkanál instant cappuccinopor 2-3 evőkanál instant kávé (ízlés szerint) dió
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. A tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A kakaót, a cappucchinoport, a kávét, a fahéjat és a sütőport összekeverjük a liszttel. A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas masszához, majd belekeverjük óvatosan a tojásfehérjehabot. A formákba öntjük a masszát (csak 2/3-ig, mert megnőnek!), mindegyik muffin tetejére teszünk egy negyed diót, és 20-25 percig sütjük.
Tipp:A tojásfehérjéből kemény habot tudunk verni, ha teszünk bele egy csipet sót! A tojáshab nem törik össze, ha először a masszából elkeverünk benne egy kicsit, majd ezt a lágyabb masszát keverjük a többihez!
Curry-s muffin
Hozzávalók: 6 dkg aszalt alma 25 dkg finomliszt 9 dkg cukor 3 dkg mazsola 5 dkg mogyoró (hámozva) 5 dkg kókuszreszelék 1 teáskanál curry 2 teáskanál sütőpor 1 teáskanáll szódabikarbóna 1 tojás 0,8 dl olaj 3 dl író (kefír)
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Az almát kis darabokra vágjuk, eleverjük a liszttel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a curry-vel, a mazsolával, 3-3 dkg mogyoróval és kókuszreszelékkel. Egy másik tálbanhabosra keverjük a tojást, a cukrot, az írót és az olajat, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, megszórjuk a maradék mogyoróval és kókuszreszelékkel, és kb. 20-25 percig sütjük. A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból
303 kcal/100g 235 kcal/db 78 g/db
Duplán csokis muffin
Hozzávalók: Ľ csésze vaj vagy margarin 1/3 csésze + 2 evőkanál cukor 2 tojás ľ csésze tej 1 teáskanál mandula aroma 1 teáskanál vanília aroma (vagy 2 csomag vaníliás cukor) 1 ˝ csésze liszt ˝ csésze kakaópor (nem instant!) 1 evőkanál sütőpor Ľ teáskanál só ˝ csésze (étcsokis) tortadara
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk. A cukrot és a vajat egy tálba tesszük, és mikróban 20-30 másodpercig melegítjük, amíg a vaj lágy lesz. Jól elkeverjük egy fakanállal, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a manula- és a vanília aromát. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót. Ezt a lisztes keveréket hozzáadjuk a vajashoz, épp csak addig keverjük, míg jól összekeveredik a kettő. Végül belekeverjük a tortadarát. A formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Tipp:Próbáljuk ki reggelire: tálaljuk melegen egy kis vajjal megkenve!
Francia reggeli muffin
Hozzávalók: 1/3 csésze vaj vagy margarin ˝ csésze cukor 1 tojás 1 ˝ cszésze liszt 1 ˝ teáskanál sütőpor ˝ teáskanál só Ľ teáskanál szerecsendió ˝ csésze tej Tetejére: ˝ csésze cukor 1 teáskanál fahéj ˝ csésze olvasztott vaj
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással. Belekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a szerecsendiót a tejjel felváltva. A formákat 2/3-ig töltjük a tésztával, 20-25 percig sütjük. Összekeverjük a cukrot és a fahéjat. Rögtön a sütés után a muffinokat belemártjuk az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba.
Lekváros muffin
Hozzávalók: ˝ csésze vaj vagy margarin ˝ cukor 1 tojás 1 ˝ csésze liszt 1 ˝ teáskanál sütőpor ˝ teáskanál só ˝ csésze tej ˝ csésze darált dió (nem fontos) lekvár (amilyet szeretsz)
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tejjel felváltva hozzáadjuk a vajas keverékhez. A masszából kb. egy evőkanálnyit teszünk a formákba, képezünk benne egy kisebb mélyedést, ebbe teszünk egy kanálnyi lekvárt, majd a maradék masszával befedjük. 30-35 percig sütjük. Még forrón megkenjük a tetejét vajjal.
Rumos muffin I.
Hozzávalók: 12,5 dkg finomliszt 12,5 dkg étkezési keményítő 20 dkg cukor 2 teáskanál sütőpor 2 evőkanál rum 2 dl olaj 4 tojás 1 csomag vaníliáscukor só
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, sütőporral, egy kis sóval és a vaníliáscukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
524 kcal/100g 298 kcal/db 57 g/db
Rumos muffin II.
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt 25 dkg cukor 3 evőkanál kakaópor 2 teáskanál sütőpor 2,5 dl olaj 1,5 dl rum 4 tojás 2 csomag vaníliáscukor
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakóval és a vaníliáscukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
452 kcal/100g 410 kcal/db 91 g/db
Tönkölyös-almás muffin
Hozzávalók: 15 dkg vaj 15 dkg cukor 12 dkg teljeskiörlésű tönköly liszt 3 dkg fehér tönköly liszt 2 tojás 1 teáskanál sütőpor 1 citrom reszelt héja 1 nagy alma reszelve
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinsűtőt kibéleljük papírral. A puha vajat a cukorral villával jól elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citrom reszelt héját. A lisztben elkeverjük a sütőport és apránként a vajas masszához adagoljuk, a végén belekeverjük a lereszelt almát. A tésztát a muffinsütőbe töltjük és 20 perc alatt készre sütjük.
Bounty-s muffin
Hozzávalók: 15 dkg Bounty csoki feldarabolva 20 dkg liszt 10 dkg búzakeményítő (vagy finomliszt) 2 teáskanál sütőpor 1 csipet só 5 dkg kókuszreszelék 15 dkg vaj 15 dkg cukor 1 csomag vaníliáscukor 4 tojás
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral, a sóval és a kókusszal. A vajat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal. A tojásfehérjéket külön tálban kemény habbá verjük. A vajas masszához hozzákeverjük kis részletekben a lisztes keveréket, majd óvatosan belekeverjük (fakanállal!) a tojásfehérjét. A muffinformákba kanalazunk 1 evőkanál tésztát, belenyomunk egy darab csokit, és egy fél evőkanál tésztával befedjük. 20-25 percig sütjük.
Epres-joghurt muffin
Hozzávalók: 20 dkg eper 1 citrom leve 13 dkg cukor 12 dkg vaj 2 tojás 1,5 dl eperjoghurt ˝ dl tej 25 dkg liszt ˝ csomag sütőpor porcukor
Elkészítés: Az epret megmossuk, leszáritjuk, kis darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kikenjük vajjal, vagy muffinpapírral kibéleljük. A cukrot kikeverjük a vajjal, a tojással, az eperjoghurtot és a tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a vajas masszát. Végül vigyázva belekeverjük az epret. A muffinsütőt 3/4-ig töltjük a tésztával, és 20-25 percig sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Gombás muffin
Hozzávalók: 1 ľ csésze liszt 1 evőkanál cukor Ľ teáskanál só 2 teáskanál sütőpor ˝ csésze reszelt sajt (trappista) ľ csésze tej 1/3 csésze olaj 1 tojás enyhén felverve ľ csésze apróra vágott gomba 1/3 csésze apróra vágott hagyma 1/4 csésze apróra vágott dió 1/8 teáskanál őrölt bors ˝ teáskanál őrölt kakukkfű ˝ teáskanál szárított petrezselyem ˝ teáskanál só (ha kell) 1 evőkanál vaj
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a gombát és a hagymát. Addig sütjük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Hozzáadjuk a diót és a fűszereket, jól elkeverjük, és alacsony lángon még egy percig főzzük, majd levesszük a tűzről és félretesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinsütőt kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sót, sütőport és a sajtot. Egy kisebb tálban alaposan elkeverjük az olajat, tejet és a tojást. Mélyedést képezünk a száraz keverékbe és egyszerre beleöntjük a folyadékot. Hozzáadjuk a gombás anyagot és addig keverjük csak, amíg a száraz összetevők meg nem nedvesednek. Nem szabad túlkeverni! A tésztát belekanalazzuk a muffinformákba (csak 2/3-ig!) 20-25 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Kakaós muffin
Hozzávalók: 22 dkg liszt 15 dkg cukor 4,3 dkg kakaópor (nem instant!) 2 evőkanál sütőpor ˝ teáskanál só Ľ teáskanál szódabikarbóna 2,4 dl szobahőmérsékletű tej 11 dkg sótlan, olvasztott, lehűtött vaj 1 tojás (enyhén felverve) 1 teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
Elkészítés: A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kikenjük zsiradékkal (vaj), vagy kibéleljük muffinpapírral. Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, a kakaóporral, a sütőporral, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban kikeverjük a tejet a vajjal, a tojással és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, míg sima nem lesz. A tésztát az előkészített muffinsütőbe kanalazzuk. 20-25 percig sütjük (tűpróba!)
Tipp:Tálaljuk málnaszörppel!
Kókuszos-mézes muffin
Hozzávalók: 1 Ľ csésze (3,1 dl) tej l Ľ evőkanál méz 3 csésze (23 dkg) kókuszreszelék ˝ csésze (12,5 dkg) cukor ˝ csésze (7 dkg) liszt 2 evőkanál sütőpor 2 (nagy) enyhén felvert tojás
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A tejet és a mézet felforrjuk, majd félretesszük. Egy tálban összekeverjük a kókuszt, a lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a mézes tejet, végül a felvert tojásokat is. Ezt a folyékony masszát beletöltjük a formákba (csak 2/3-ig!), és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók: 10 dkg vaj 2,8 dl tejföl 2 tojás 1 csomag vaníliás cukor 28 dkg liszt 1 csomag sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna 1 csipet só 20 dkg barna cukor 4 evőkanál őrölt mák 15 dkg meggy (befőtt is lehet)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a vaníliás cukrot. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és az őrölt mákkal. Kis adagokban hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd beletesszük a kimagozott meggyet is. A formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, 25-30 percig sütjük.
Mentás muffin
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj vagy margarin 1 tojás 3 dl tejszínes tej 10 dkg cukor 28 dkg liszt 1 csomag sütőpor ˝ teáskanál szódabikarbóna 10 dkg étcsokoládé Díszítéshez: 19 dkg porcukor 6 evőkanál mentalikőr (12 db cukorrózsa) pisztácia
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. Megolvasztjuk a zsiradékot, hozzákeverjük a kissé felvert tojást, a tejet és a cukrot. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a masszához keverjük. Darabokra törjük a csokoládét, és a tésztához adjuk. A muffinformákba elosztjuk a tésztát. 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben simára keverjük a porcukrot és a mentalikőrt, és még forrón megkenjük vele a muffinokat. Egy-egy rózsát szúrunk a muffinokra, és megszórjuk a felaprított pisztáciával.
Tipp:A máz hamar megkeményedik, ezért a díszítést (pisztácia, cukorrózsa) rögtön a máz felkenése után végezzük!
Szőlős muffin
Hozzávalók: 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 6 dkg liszt 1,5 teáskanál sütőpor 2 evőkanál diétás margarin 1 evőkanál cukor 2 tojás 1 csomag vaniliás cukor ˝ teáskanál fahéj 1,5 dl zsírszegény (fölözött) tej 15 dkg kis szemű szőlő
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinsütőt kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Habosra keverjük a margarint, a cukrot, a tojást, a vaniliás cukrot, a fahéjat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztet és a lisztben megforgatott szőlőt, jól elkeverjük. A tésztát a formákba kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük.
Tojásmentes kukoricamuffin
Hozzávalók: 1 csésze kukorica liszt ˝ csésze finomliszt Ľ csésze cukor 1 teáskanál só 2 teáskanál sütőpor 1 csésze tej 2 evőkanál olvasztott margarin
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk. A száraz hozzávalókat átszitáljuk és összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a margarint. A tésztát a formákba kanalazzuk majd 25-30 percig sütjük.
Túrós muffin
Hozzávalók: 15 dkg vaj 30 dkg kristálycukor 1 csomag vaníliáscukor 1 citrom reszelt héja 4 tojás 2,5 dl tejföl 50 dkg rétesliszt 1 csomag sütőpor 20 dkg túró 15 dkg mazsola só kb. 1 evőkanál rum (aroma is lehet)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinsütőt kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Belekeverjük a tojásokat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és összekeverjük a masszával. A túrót és a mazsolát elkeverjük a rummal, majd belekeverjük a masszába. Kb. 30 percig sütjük.
Zabpelyhes-áfonyás muffin
Hozzávalók: 20 dkg liszt 2 evőkanál zabpehely 1 csomag sütőpor 20 dkg (friss) áfonya 2 tojás 12 dkg barnacukor 10 dkg olvasztott vaj 2 dl tejföl ˝ dl tej
Elkészítés: A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vajjal, a tejföllel és a tejjel. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és a tésztát simára kidolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük. A muffinformát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ea (gázsütő 3. fokozat) A formákat a tésztával kétharmadig töltjük, majd áfonyaszemeket nyomunk bele. 20-25 percig (tűpróba!) sütjük.
Zabpelyhes-mazsolás muffin
Hozzávalók: 8,5 dkg sótlan, lágy vaj 11 dkg barna cukor 4 tojás fehérje 1 teáskanál vaníliaaroma 12 dkg zabpehely 16 dkg liszt 1-1/2 teáskanál fahéj ízlés szerint 1 teáskanál só 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor 2,4 dl almaszósz (vagy hígabb almalekvár) 2 evőkanál víz 15 dkg mazsola
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A muffinformákat kivajazzuk. A mazsolát lobogó vízbe tesszük, majd leszűrjük és hagyjuk megszáradni. Habverővel kikeverjük a vajat és a barna cukrot. Hozzáadjuk a többi összetevőt a mazsola, a tojásfehérjék és a vanília kivételével. A tojásfehérjéket a vaníliával kemény habbá verjük. A habot óvatosan belekeverjük a masszába, majd a mazsolát is beleforgatjuk. A tésztát a muffinformába kanalazzuk, 20-25 percig sütjük. Kisülés után öt percet hagyjuk hűlni a formában.
Finom gyümölcsös muffin
Hozzávalók: 4 tojás 18 dkg cukor 18 dkg margarin 20 dkg liszt 1 csomag sütőpor bármilyen idénygyümölcs
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint. Belekeverjük a lisztet, majd óvatos mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét. Az elkészült tésztát belekanalazzuk a kiolajozott formába. Utolsó lépésként minden egyes muffinba teszünk néhány szem idénygyümölcsöt /meggy, cseresznye, alma, körte, szilva, barack, és amit még el tudtok képzelni/. Értelem szerűen a nagyobb gyümölcsöket apróra vágjuk. Fontos, hogy a gyümölcsöket lisztbe forgassuk az akció előtt, mert így nem /mindíg/ ülnek le a muffin aljára. 25-30 percig sütjük, és közben a sütő előtt "ólálkodva" lessük, szimatoljuk mikor készül el a finom muffin.
Csokis-banános muffin
Hozzávalók: 20 dkg liszt 1 csomag sütőpor ˝ teáskanál fahéj 3 evőkanál kakaópor 1 tojás 17,5 dkg cukor 1 dl olaj 12,5 dkg kefír vagy író 3 banán
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A banánokat villával összetörjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a fahéjat. A tojást elkeverjük a cukorral, az olajjal és a kefírrel, majd hozzáadjuk a banánpürét. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a lisztes keveréket, és az előkészített formákba kanalazzuk. 20-25 percig sütjük.
|