Még félszáz muffin (2.része)
2004.07.02. 22:47
Körtés-mézes muffin
Hozzávalók: 2 csésze liszt Ľ teáskanál sütőpor Ľ teáskanál só 2-3 körte ˝ csésze lágy vaj 2 tojás ľ csésze tejföl 4-5 evőkanál méz
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. A vajat egy másik tálban kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. A körtéket lereszeljük (durva reszelőn), és a mézzel együtt hozzáadjuk a vajas masszához. Ezt jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba kanalazzuk, majd 15-20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
"Pina Colada" muffin
Hozzávalók: 12 dkg cukor (barna) 2 teáskanál sütőpor 8 dkg kókuszreszelék 1 csipet só 18 dkg liszt 1 tojás 0,7 dl narancslé 0,8 dl olaj 1 dl kókusztej (helyette lehet: 1 dl tejet felforralunk 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd leszűrjük) 0,2 dl rum 20 dkg apróra vágott ananászkonzerv Tetejére: 12,5 dkg porcukor 1-2 evőkanál ananászlé 1 evőkanál rum 4 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük. Egy kis tálban összeekeverjük a cukrot a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a sóval és a liszttel. Egy nagyobb tálban kikeverjük a tojást a narancslével, az olajjal, a kókusztejjel, a rummal. A két tál tartalmát elvegyítjük, majd belekeverjük az ananászt. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük. A formában hagyjuk a muffinokat kicsit kihűlni, mielőtt kivennénk őket. A díszítéshez a porcukrot elkeverjük az ananászlével és a rummal, ezzel megkenegetjük a muffinok tetejét, végül megszórjuk őket kókuszreszelékkel.
Vajas muffin
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj 10 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál rum (vagy rumaroma) 25 dkg liszt ˝ csomag sütőpor ˝ csésze tej 2 tojás
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a rummal és a tojásokkal. A lisztet és a sütőport hozzákeverjük, majd beleadjuk a tejet is. A formákba töltjük a masszát és 30 percig sütjük.
Banános-kávés muffin
Hozzávalók: 2 db érett banán 3 evőkanál kávélikőr 12,5 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor 3 dkg apritott mogyoró 1 evőkanál instant kávé 1 evőkanál kakaópor 2 tojás 12 dkg vaj 12 dkg cukor 1 csomag vaniliás cukor
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A banánokat villával összetörjük, és meglocsoljuk a kávélikőrrel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a mogyoróval, az instant kávéval és a kakaóval. A cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal kikeverjük a tojások sárgáját, a tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas-cukros masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Legvégül belekeverjük a likőrös banánt. A tésztát a formákba kanalazzuk (3/4-ig!), majd 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Töltött muffin alaprecept (élesztős)
Hozzávalók: 2 kávéskanál porélesztő 1 evőkanál langyos tej 4 evőkanál vaj 1 tojás 1,5 dl tej 35 dkg liszt só
Elkészítés: A porélesztőt feloldjuk a langyos tejben és 10 percig állni hagyjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A vajat felolvasztjuk, a tojással és a tejjel elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, egy csipet sót és az élesztőt, majd jól kikeverjük. A formába 1-1 evőkanálnyit teszünk a tésztából, majd 1 evőkanálnyit a töltelékből. (Ez a tészta csak kicsit édes így tetszés szerint tölthető sósan és édesen is.) Végül befedjük egy réteg tésztával és 12-15 percig sütjük.
Török citromos muffin
Hozzávalók: 10 dkg joghurt 27 dkg liszt 1 citrom 1 csomag sütőpor 5 evőkanál cukor 1 tojás 11 dkg olvasztott vaj
Elkészítés: A lisztet a sütőport és a cukrot összekeverjük, tálba szitáljuk. A muffin formát vajjal kikenjük, a tojást a joghurttal és vajjal elkeverjük. A joghurtos masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a citrom levét. Villával gyorsan összekeverjük (nem baj, ha kicsit csomós marad az eredeti recept szerint) A mélyedéseket 2/3 részig megtöltjük, jól előmelegített sütőben 20-25 percig szép pirosra sütjük.
Olasz diós-sonkás muffin
Hozzávalók: 30 dkg liszt 3 tojás 1 dl tej 4 evőkanál olivaolaj 10 dkg füstölt sonka 4 dkg dió 1 ág rozmaring 1 csomag porélesztő
Elkészítés: A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit finomra vágjuk. Elkeverjük a tojást a liszttel, az olajjal és a sütőporral. Hozzáadjuk a rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük pihenni. Kikenjük a muffin formát, 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Beletesszük a tésztát a formákba és újabb 30 percig pihentetjük majd kb. 25 percig sütjük.
Citromos-mákos muffin
Hozzávalók: 1/4 csésze mák 2/3 csésze tej 2 csésze liszt 1/2 csésze cukor 1 teáskanál sütőpor 1/2 teáskanál só 1 tojás 1/3 csésze növényi olaj 2 evőkanál citromlé
Elkészítés: Elvegyítjük a mákot és a tejet, forrásig melegítjük, majd félrehúzzuk. 20 percig állni hagyjuk. A száraz alapanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, só) összekeverjük. A tejes mákot elkeverjük a tojással, citromlével és az olajjal. A száraz keverékhez adjuk, majd elkeverjük (amíg a száraz alapanyag éppen átnedvesedik). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A kiolajozott muffinformákat 2/3-ig töltjük a masszával, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mézes muffin
Hozzávalók: 2 csésze liszt 1/4 csésze cukor 2 tk sütőpor 1 teáskanál szalalkáli 1/2 teáskanál só 2 tojás 1/2 csésze méz 1/2 csésze narancslé 1/3 csésze olvasztott vaj 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat zsiradékkal kikenjük (vagy papírral kibéleljük). Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. A tojásokat egy másik tálban felverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a narancslevet és a vajat. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket (csak addig keverjük, amíg átnedvesedik!). A formákba kanalazzuk a tésztát és 15-20 percig (aranybarnára) sütjük.
Mogyoróöntetes-csokis muffin
Hozzávalók: ˝ csésze liszt Ľ csésze kristálycukor Ľ csésze barna cukor 2 teáskanál sütőpor Ľ teáskanál só ˝ csésze olvasztott vaj vagy margarin ˝ csésze tej 1 (nagy) tojás, enyhén felverve 2 csésze csokireszelék Az öntethez: 1/3 csésze barna cukor 3 evőkanál liszt 1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin Ľ csésze tört mogyoró
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. Összekeverjük a lisztet, a kétfajta cukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tojást,majd a csokireszeléket is. A masszát belekanalazzuk a formákba. Az öntethez összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat egy kis tálban. Hozzáadjuk a mogyorót. A muffinokra bőségesen rakunk belőle, és kicsit megnyomkodjuk a tetejét. 20-25 percig (tűpróba!) sütjük.
Almás-túrós muffin
Hozzávalók: 2 alma 38 dkg liszt 3 teáskanál sütőpor ˝ teáskanál szódabikarbóna 18 dkg vaj 18 dkg cukor 3 tojás 1 csipet só 1 csomag vaníliás cukor 20 dkg túró 10 dkg vaníliás joghurt (vagy natúr joghurt + 1 teáskanál vanília aroma) 0,5 dl almapálinka
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, a sóval, a vaníliás cukorral, a túróval, a joghurttal és a pálinkával. Hozzáadjuk kis adagokban a lisztes keveréket, majd az almadarabokat is. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Banános-mogyorós muffin
Hozzávalók: 1 ˝ csésze liszt 1 ˝ teáskanál szódabikarbóna Ľ teáskanál só 1/8 teáskanál szerecsendió 1 Ľ csésze passzírozott banán ˝ csésze cukor Ľ csésze barnacukor 1/3 csésze olaj Ľ csésze tej 1 nagy tojás 1 csésze aprított, pirított mogyoró
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a formákat papírral kibéleljük. Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, szerecsendiót és a sót. Másik tálban összekeverjük a banánt, a cukrokat, olajat, tejet és a tojást. Összevegyítjük a két tál tartalmát, majd belekeverjük a mogyorót. Muffinformákba kanalazzuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Csokis-vaníliás muffin I.
Hozzávalók: 10 dkg tejcsokoládé 30 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor 9 dkg barna cukor 2 csomag vaníliáscukor 1 késhegynyi só 10 dkg vaj 1 teáskanál vanília (aroma) 2 tojás 2,5 dl tej
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük (kivajazzuk vagy papírral kibéleljük). A csokoládét durvára reszeljük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat kikeverjük a vaníliával, a tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához hozzáadjuk kis adagoknént a lisztes keveréket, majd a csokit is, jól elkeverjük. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Csokis-vaníliás muffin II.
Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé 6 tojás 10 dkg cukor 38 dkg liszt 5 dkg darált pisztácia 5 dkg darált mandula 38 dkg vaj 25 dkg cukor 2 teáskanál vanília (aroma)
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük (kivajazzuk vagy papírral kibéleljük). A csokoládét durvára reszeljük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a cukorral felverjük. A lisztet a pisztáciával és a mandulával összekeverjük. A vajat a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a csokit. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje-habot is. A masszát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Fügés muffin
Hozzávalók: 12 dkg teljes kiőrlésű liszt 14 dkg finomliszt 2 teáskanál sütőpor ˝ teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál vanília aroma 6 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs 25 dkg füge (nagyobb darabokra vágva) 1 tojás 14 dkg barna cukor 0,8 dl növényi olaj 25 dkg joghurt
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. A kétfajta lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és az aszalt gyümölccsel. A tojást enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a vaníliát és a joghurtot, jól elkeverjük. Belekeverjük (kis adagokban!) a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a fügét is. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
"Hawaii" muffin
Hozzávalók: 25 dkg liszt 2 ˝ teáskanál sütőpor 10 dkg főtt, apróra vágott sonka (lehet gépsonka is) ˝ teáskanál só bors 15 dkg ananász (konzerv) 0,6 dl olaj 2,5 dl író (kefír) 1 tojás Tetejére: reszelt sajt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük. (kiolajozzuk, vagy papírral béleljük) Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sonkát, a borsot, a sót és az ananászt. Egy másik tálban simára keverjük az olajat az íróval és a tojással, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba kanalazzuk (kb ľ-ig), megszórjuk sajttal, és 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni a muffinokat.
Joghurtos-citromos muffin
Hozzávalók: 25 dkg liszt 1 ˝ teáskanál sütőpor ˝ teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál só 15 dkg cukor 1 citrom reszelt héja 17,5 dkg joghurt 1 tojás 0,6 dl növényi olaj 1 citrom leve Tetejére:12,5 dkg porcukor 2-3 evőkanál citromlé
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. Egy kisebb tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor, citromhéj). Egy másik (nagyobb) tálban simára keverjük a joghurtot a tojással, az olajjal és a citromlével, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket. A masszát a formákba kanalazzuk, 20-25 percig sütjük. A porcukrot elkeverjük a citromlével, majd a kisült muffinokat ezzel megkenegetjük.
Kukoricalisztes muffin
Hozzávalók: 1 csésze liszt 4 teáskanál sütőpor 2 evőkanál cukor 1 teáskanál só 1 csésze kukoricaliszt 2 nagy tojás ˝ csésze tej Ľ csésze olaj
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a kukoricalisztet egy közepes tálban elkeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet és az olajat. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztes keveréket. A masszát a formákba kanalazzuk (csak 2/3-ig!), és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Mazsolás-túrós muffin
Hozzávalók: 30 dkg liszt 1 csomag sütőpor 15 dkg mazsola 10 dkg vaj 20 dkg cukor 1 csipet só 1 csomag vaníliás cukor 4 tojás 25 dkg (sovány) túró 1,25 dl tej
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a mazsolával. A vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat, majd a túrót és a tejet, és habosra keverjük. A masszához hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Mogyorós-csokis muffin
Hozzávalók: 25 dkg liszt 4,5 dkg kakaópor (!nem instant!) ˝ teáskanál szódabikarbóna 2 teáskanál sütőpor Ľ teáskanál só kb. 3 dl tej 1 tojás 30 dkg cukor 2 evőkanál olaj 1 teáskanál vanília aroma 17 dkg apróra vágott csokoládé 9 dkg apróra vágott mogyoró 12-15 egész mandula kb. 4 evőkanál cukor
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. Összekeverjük a lisztet a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a vanília aromát és az olajat. Belekeverjük (kis adagokban) a lisztes keveréket, végül a mogyorót és a csokoládét is. A formákat ľ-ig töltjük a tésztával, mindegyik muffin tetejére teszünk egy mandulát, és kicsit megszórjuk cukorral. 20-25 percig sütjük.
Napraforgós-sütőtökös muffin
Hozzávalók: 1 csésze liszt ˝ csésze barnacukor 2 teáskanál sütőpor 1 teáskanál sütőtök-pite fűszer (ez szerepel az eredeti receptben... talán megfelel a mézeskalács fűszer is) ˝ teáskanál só Ľ teáskanál szódabikarbóna ľ csésze sütőtök-püré 1 nagy tojás, enyhén felverve Ľ csésze tej Ľ csésze napraforgó olaj 1 csésze zabpehely ˝ csésze nyers vagy pirított napraforgó mag (ha sózott, akkor a receptből ki kell hagyni a sót!) Tetejére: 1 evőkanál napraforgó olaj 1/3 csésze barna cukor 3 evőkanál napraforgómag 1 evőkanál liszt Ľ teáskanál mézeskalács fűszer (itt megint azt a pite fűszert írta)
Elkészítés: A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, a formákat előkészítjük (olaj vagy papír). Egy nagy tálban jól elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a fűszerrel, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban simára keverjük a tök-pürét, a tojást, a tejet és az olajat, majd hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket, végül a zabpelyhet és a napraforgót is. A formákat ľ-ig töltjük. Az olajat elkeverjük a cukorral, a napraforgómaggal, a liszttel és a fűszerrel. Ebből a keverékből mindegyik muffinra cseppetnünk néhányat. 18-25 percig sütjük.
Nutellás muffin
Hozzávalók: 7,5 dkg vaj 10 dkg Nutella 5 dkg cukor 2 tojás 1,2 dl tej 30 dkg liszt 1 csomag sütőpor
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a formákat kikenjük. A vajat a Nutellával, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel jól kikeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd kis adagokban a Nutellás masszához adjuk. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A masszába keverhetünk mogyoródarabkákat és/vagy csokidarabkákat, így még finomabb lesz!
Parmezános-fűszeres muffin
Hozzávalók: 2 csésze liszt 1 evőkanál cukor 1 ˝ teáskanál sütőpor ˝ teáskanál szódabikarbóna ˝ teáskanál zsálya (szárított, morzsolt) ˝ csésze apróra vágott petrezselyem Ľ csésze frissen reszelt parmezán sajt 1 Ľ csésze író (kefír) Ľ csésze vaj vagy margarin (olvasztott) 1 (nagy) tojás
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a formákat kiolajozzuk. Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a zsályával, a petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk az írót (kefírt), az olvasztott vajat és végül a tojást. A formákat 2/3-ig töltjük a masszával. 15-20 percig sütjük. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Sajtos-hagymás muffin
Hozzávalók: 2 csésze liszt 1 csésze pirított hagyma (apróra vágott!) 1 csésze tej ľ csésze durvára reszelt (cheddar) sajt 2 (nagy) tojás 3 evőkanál növényi olaj 1 evőkanál sütőpor 1 teáskanál hagymasó (szerintem a hagymakrém is jó...)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk. (vagy papírral kibéleljük) Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót. (Az angol recept szerint csak addig kell keverni, amíg éppen átnedvesednek a száraz hozzávalók...) A masszát a formákba kanalazzuk (2/3-ig!), majd 15-18 percig sütjük.
Sonkás-sajtos muffin
Hozzávalók: 1/3 csésze tej Ľ csésze tejföl 2 evőkanál olaj 1 tojás 1 csésze liszt 2 teáskanál apróra vágott snidling 1 teáskanál sütőpor 1 teáskanál apróra vágott fokhagyma ˝ csésze reszelt sajt Ľ csésze apróra vágott sonka vagy szalonna
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, a formákat papírral kibéleljük. Kikeverjük a tejet a tejföllel, az olajjal és a tojással. Hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg összekevertünk a snidlinggel, a sütőporral és a fokhagymával. Végül hozzákeverjük a sajtot és a sonkát vagy szalonnát. A kapott tésztát a formákba kanalazzuk, és 17-20 percig sütjük. (tűpróba!)
|