Mg flszz muffin (2.rsze)
2004.07.02. 22:47
Krts-mzes muffin
Hozzvalk: 2 cssze liszt teskanl stpor teskanl s 2-3 krte cssze lgy vaj 2 tojs cssze tejfl 4-5 evkanl mz
Elkszts: A stt elmelegtjk 190C-ra, formkat kibleljk paprral. A lisztet, a stport s a st sszekeverjk. A vajat egy msik tlban kikeverjk, majd hozzadjuk a tojsokat s a tejflt. A krtket lereszeljk (durva reszeln), s a mzzel egytt hozzadjuk a vajas masszhoz. Ezt jl elkeverjk, majd hozzadjuk a lisztes keverket. A tsztt a formkba kanalazzuk, majd 15-20 perc alatt kszre stjk a muffinokat.
"Pina Colada" muffin
Hozzvalk: 12 dkg cukor (barna) 2 teskanl stpor 8 dkg kkuszreszelk 1 csipet s 18 dkg liszt 1 tojs 0,7 dl narancsl 0,8 dl olaj 1 dl kkusztej (helyette lehet: 1 dl tejet felforralunk 2 evkanl kkuszreszelkkel, majd leszrjk) 0,2 dl rum 20 dkg aprra vgott ananszkonzerv Tetejre: 12,5 dkg porcukor 1-2 evkanl ananszl 1 evkanl rum 4 evkanl kkuszreszelk
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra, a muffinformkat kiolajozzuk, vagy paprral kibleljk. Egy kis tlban sszeekeverjk a cukrot a stporral, a kkuszreszelkkel, a sval s a liszttel. Egy nagyobb tlban kikeverjk a tojst a narancslvel, az olajjal, a kkusztejjel, a rummal. A kt tl tartalmt elvegytjk, majd belekeverjk az ananszt. A tsztt a formkba tltjk, 20-25 percig stjk. A formban hagyjuk a muffinokat kicsit kihlni, mieltt kivennnk ket. A dsztshez a porcukrot elkeverjk az ananszlvel s a rummal, ezzel megkenegetjk a muffinok tetejt, vgl megszrjuk ket kkuszreszelkkel.
Vajas muffin
Hozzvalk: 12,5 dkg vaj 10 dkg cukor 1 csomag vanlis cukor 2 evkanl rum (vagy rumaroma) 25 dkg liszt csomag stpor cssze tej 2 tojs
Elkszts: A stt elmelegtjk 175C-ra, formkat kibleljk paprral. A vajat habosra keverjk a cukorral, a vanlis cukorral, a rummal s a tojsokkal. A lisztet s a stport hozzkeverjk, majd beleadjuk a tejet is. A formkba tltjk a masszt s 30 percig stjk.
Bannos-kvs muffin
Hozzvalk: 2 db rett bann 3 evkanl kvlikr 12,5 dkg liszt 2 teskanl stpor 3 dkg apritott mogyor 1 evkanl instant kv 1 evkanl kakapor 2 tojs 12 dkg vaj 12 dkg cukor 1 csomag vanilis cukor
Elkszts: Elmelegtjk a stt 180 C-ra, a muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. A bannokat villval sszetrjk, s meglocsoljuk a kvlikrrel. A stt elmelegtjk 180 C-ra. A lisztet elkeverjk a stporral, a mogyorval, az instant kvval s a kakaval. A cukorral, a vanlis cukorral s a vajjal kikeverjk a tojsok srgjt, a tojsfehrjket habb verjk. A vajas-cukros masszt hozzadjuk a lisztes keverkhez, majd vatosan beleforgatjuk a tojsfehrjehabot. Legvgl belekeverjk a likrs bannt. A tsztt a formkba kanalazzuk (3/4-ig!), majd 15-20 percig stjk. (tprba!)
Tlttt muffin alaprecept (leszts)
Hozzvalk: 2 kvskanl porleszt 1 evkanl langyos tej 4 evkanl vaj 1 tojs 1,5 dl tej 35 dkg liszt s
Elkszts: A porlesztt feloldjuk a langyos tejben s 10 percig llni hagyjuk. A stt 180 C-ra elmelegtjk. A vajat felolvasztjuk, a tojssal s a tejjel elkeverjk. Hozzadjuk a lisztet, a cukrot, egy csipet st s az lesztt, majd jl kikeverjk. A formba 1-1 evkanlnyit tesznk a tsztbl, majd 1 evkanlnyit a tltelkbl. (Ez a tszta csak kicsit des gy tetszs szerint tlthet ssan s desen is.) Vgl befedjk egy rteg tsztval s 12-15 percig stjk.
Trk citromos muffin
Hozzvalk: 10 dkg joghurt 27 dkg liszt 1 citrom 1 csomag stpor 5 evkanl cukor 1 tojs 11 dkg olvasztott vaj
Elkszts: A lisztet a stport s a cukrot sszekeverjk, tlba szitljuk. A muffin formt vajjal kikenjk, a tojst a joghurttal s vajjal elkeverjk. A joghurtos masszt hozzadjuk a lisztes keverkhez, majd belereszeljk a citrom hjt s belefacsarjuk a citrom levt. Villval gyorsan sszekeverjk (nem baj, ha kicsit csoms marad az eredeti recept szerint) A mlyedseket 2/3 rszig megtltjk, jl elmelegtett stben 20-25 percig szp pirosra stjk.
Olasz dis-sonks muffin
Hozzvalk: 30 dkg liszt 3 tojs 1 dl tej 4 evkanl olivaolaj 10 dkg fstlt sonka 4 dkg di 1 g rozmaring 1 csomag porleszt
Elkszts: A dit durvra, a sonkt s a rozmaring leveleit finomra vgjuk. Elkeverjk a tojst a liszttel, az olajjal s a stporral. Hozzadjuk a rozmaringot, a sonkt s a dit s flretesszk pihenni. Kikenjk a muffin formt, 180 C-ra elmelegtjk a stt. Beletesszk a tsztt a formkba s jabb 30 percig pihentetjk majd kb. 25 percig stjk.
Citromos-mkos muffin
Hozzvalk: 1/4 cssze mk 2/3 cssze tej 2 cssze liszt 1/2 cssze cukor 1 teskanl stpor 1/2 teskanl s 1 tojs 1/3 cssze nvnyi olaj 2 evkanl citroml
Elkszts: Elvegytjk a mkot s a tejet, forrsig melegtjk, majd flrehzzuk. 20 percig llni hagyjuk. A szraz alapanyagokat (liszt, cukor, stpor, s) sszekeverjk. A tejes mkot elkeverjk a tojssal, citromlvel s az olajjal. A szraz keverkhez adjuk, majd elkeverjk (amg a szraz alapanyag ppen tnedvesedik). A stt elmelegtjk 200 C-ra. A kiolajozott muffinformkat 2/3-ig tltjk a masszval, s 20-25 perc alatt kszre stjk.
Mzes muffin
Hozzvalk: 2 cssze liszt 1/4 cssze cukor 2 tk stpor 1 teskanl szalalkli 1/2 teskanl s 2 tojs 1/2 cssze mz 1/2 cssze narancsl 1/3 cssze olvasztott vaj 1 csomag vanlis cukor
Elkszts: A stt elmelegtjk 190 C-ra, a muffinformkat zsiradkkal kikenjk (vagy paprral kibleljk). Egy nagy tlban sszekeverjk a szraz hozzvalkat. A tojsokat egy msik tlban felverjk, majd hozzadjuk a mzet, a narancslevet s a vajat. A kapott masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket (csak addig keverjk, amg tnedvesedik!). A formkba kanalazzuk a tsztt s 15-20 percig (aranybarnra) stjk.
Mogyorntetes-csokis muffin
Hozzvalk: cssze liszt cssze kristlycukor cssze barna cukor 2 teskanl stpor teskanl s cssze olvasztott vaj vagy margarin cssze tej 1 (nagy) tojs, enyhn felverve 2 cssze csokireszelk Az ntethez: 1/3 cssze barna cukor 3 evkanl liszt 1 evkanl olvasztott vaj vagy margarin cssze trt mogyor
Elkszts: A stt 180 C-ra elmelegtjk, a muffinformkat kivajazzuk/olajozzuk. sszekeverjk a lisztet, a ktfajta cukrot, a stport s a st egy nagy tlban. Hozzadjuk a vajat, a tejet s a tojst,majd a csokireszelket is. A masszt belekanalazzuk a formkba. Az ntethez sszekeverjk a cukrot, a lisztet s a vajat egy kis tlban. Hozzadjuk a mogyort. A muffinokra bsgesen rakunk belle, s kicsit megnyomkodjuk a tetejt. 20-25 percig (tprba!) stjk.
Alms-trs muffin
Hozzvalk: 2 alma 38 dkg liszt 3 teskanl stpor teskanl szdabikarbna 18 dkg vaj 18 dkg cukor 3 tojs 1 csipet s 1 csomag vanlis cukor 20 dkg tr 10 dkg vanlis joghurt (vagy natr joghurt + 1 teskanl vanlia aroma) 0,5 dl almaplinka
Elkszts: A stt 180 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat kiolajozzuk. Az almkat megmossuk, meghmozzuk, s apr darabokra vgjuk. A lisztet sszekeverjk a stporral s a szdabikarbnval. A vajat habosra keverjk a cukorral, a tojsokkal, a sval, a vanlis cukorral, a trval, a joghurttal s a plinkval. Hozzadjuk kis adagokban a lisztes keverket, majd az almadarabokat is. A tsztt a formkba tltjk, 20-25 percig stjk.
Bannos-mogyors muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt 1 teskanl szdabikarbna teskanl s 1/8 teskanl szerecsendi 1 cssze passzrozott bann cssze cukor cssze barnacukor 1/3 cssze olaj cssze tej 1 nagy tojs 1 cssze aprtott, pirtott mogyor
Elkszts: Elmelegtjk a stt 180 fokra, a formkat paprral kibleljk. Egy tlban sszekeverjk a lisztet, szdabikarbnt, szerecsendit s a st. Msik tlban sszekeverjk a bannt, a cukrokat, olajat, tejet s a tojst. sszevegytjk a kt tl tartalmt, majd belekeverjk a mogyort. Muffinformkba kanalazzuk, s 20-25 perc alatt aranybarnra stjk.
Csokis-vanlis muffin I.
Hozzvalk: 10 dkg tejcsokold 30 dkg liszt 2 teskanl stpor 9 dkg barna cukor 2 csomag vanliscukor 1 kshegynyi s 10 dkg vaj 1 teskanl vanlia (aroma) 2 tojs 2,5 dl tej
Elkszts: A stt 200 C-ra elmelegtjk, a muffinformkat elksztjk (kivajazzuk vagy paprral kibleljk). A csokoldt durvra reszeljk. A lisztet, a stport, a cukrot, a vanlis cukrot s a st egy tlban sszekeverjk. Egy msik tlban a vajat kikeverjk a vanlival, a tojsokkal s a tejjel. Ehhez a masszhoz hozzadjuk kis adagoknnt a lisztes keverket, majd a csokit is, jl elkeverjk. A tsztt a formkba tltjk, 20-25 percig stjk.
Csokis-vanlis muffin II.
Hozzvalk: 10 dkg tcsokold 6 tojs 10 dkg cukor 38 dkg liszt 5 dkg darlt pisztcia 5 dkg darlt mandula 38 dkg vaj 25 dkg cukor 2 teskanl vanlia (aroma)
Elkszts: A stt 200 C-ra elmelegtjk, a muffinformkat elksztjk (kivajazzuk vagy paprral kibleljk). A csokoldt durvra reszeljk. A tojsokat sztvlasztjuk, a fehrjket a cukorral felverjk. A lisztet a pisztcival s a mandulval sszekeverjk. A vajat a cukorral, a tojssrgjval s a vanlival habosra keverjk. Hozzadjuk a lisztes keverket s a csokit. Vgl vatosan beleforgatjuk a tojsfehrje-habot is. A masszt a formkba tltjk, 20-25 percig stjk.
Fgs muffin
Hozzvalk: 12 dkg teljes kirls liszt 14 dkg finomliszt 2 teskanl stpor teskanl szdabikarbna 1 teskanl vanlia aroma 6 dkg aprra vgott aszalt gymlcs 25 dkg fge (nagyobb darabokra vgva) 1 tojs 14 dkg barna cukor 0,8 dl nvnyi olaj 25 dkg joghurt
Elkszts: A stt 180 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat kiolajozzuk. A ktfajta lisztet sszekeverjk a stporral, a szdabikarbnval s az aszalt gymlccsel. A tojst enyhn felverjk, majd hozzadjuk a cukrot, az olajat, a vanlit s a joghurtot, jl elkeverjk. Belekeverjk (kis adagokban!) a lisztes keverket, majd vatosan beleforgatjuk a fgt is. A tsztt a formkba tltjk, 20-25 percig stjk.
"Hawaii" muffin
Hozzvalk: 25 dkg liszt 2 teskanl stpor 10 dkg ftt, aprra vgott sonka (lehet gpsonka is) teskanl s bors 15 dkg anansz (konzerv) 0,6 dl olaj 2,5 dl r (kefr) 1 tojs Tetejre: reszelt sajt
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra, a muffinformkat elksztjk. (kiolajozzuk, vagy paprral bleljk) Egy nagy tlban elkeverjk a lisztet, a stport, a sonkt, a borsot, a st s az ananszt. Egy msik tlban simra keverjk az olajat az rval s a tojssal, majd kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket. A tsztt a formkba kanalazzuk (kb -ig), megszrjuk sajttal, s 20-25 percig stjk. A stbl kivve hagyjuk a formban kihlni a muffinokat.
Joghurtos-citromos muffin
Hozzvalk: 25 dkg liszt 1 teskanl stpor teskanl szdabikarbna 1 teskanl s 15 dkg cukor 1 citrom reszelt hja 17,5 dkg joghurt 1 tojs 0,6 dl nvnyi olaj 1 citrom leve Tetejre:12,5 dkg porcukor 2-3 evkanl citroml
Elkszts: A stt 200 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat paprral kibleljk. Egy kisebb tlban elkeverjk a szraz hozzvalkat (liszt, stpor, szdabikarbna, s, cukor, citromhj). Egy msik (nagyobb) tlban simra keverjk a joghurtot a tojssal, az olajjal s a citromlvel, majd kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket. A masszt a formkba kanalazzuk, 20-25 percig stjk. A porcukrot elkeverjk a citromlvel, majd a kislt muffinokat ezzel megkenegetjk.
Kukoricalisztes muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt 4 teskanl stpor 2 evkanl cukor 1 teskanl s 1 cssze kukoricaliszt 2 nagy tojs cssze tej cssze olaj
Elkszts: A stt elmelegtjk 190 C-ra, a muffinformkat elksztjk. A lisztet, a stport, a cukrot, a st s a kukoricalisztet egy kzepes tlban elkeverjk. Egy msik tlban felverjk a tojsokat, hozzadjuk a tejet s az olajat. Kis adagokban hozzkeverjk a lisztes keverket. A masszt a formkba kanalazzuk (csak 2/3-ig!), s 15-20 perc alatt kszre stjk.
Mazsols-trs muffin
Hozzvalk: 30 dkg liszt 1 csomag stpor 15 dkg mazsola 10 dkg vaj 20 dkg cukor 1 csipet s 1 csomag vanlis cukor 4 tojs 25 dkg (sovny) tr 1,25 dl tej
Elkszts: A stt 190 C-ra elmelegtjk, a muffinformkat kivajazzuk/olajozzuk. A lisztet elkeverjk a stporral s a mazsolval. A vajat a cukorral, a sval s a vanlis cukorral kikeverjk, majd egyesvel belekeverjk a tojsokat, majd a trt s a tejet, s habosra keverjk. A masszhoz hozzadjuk (kis adagokban) a lisztes keverket. A tsztt a formkba tltjk, kb. 25 perc alatt kszre stjk.
Mogyors-csokis muffin
Hozzvalk: 25 dkg liszt 4,5 dkg kakapor (!nem instant!) teskanl szdabikarbna 2 teskanl stpor teskanl s kb. 3 dl tej 1 tojs 30 dkg cukor 2 evkanl olaj 1 teskanl vanlia aroma 17 dkg aprra vgott csokold 9 dkg aprra vgott mogyor 12-15 egsz mandula kb. 4 evkanl cukor
Elkszts: A stt 180 C-ra elmelegtjk, a muffinformkat kivajazzuk/olajozzuk. sszekeverjk a lisztet a kakaval, a stporral, a szdabikarbnval s a sval. A tojsokat kikeverjk a cukorral, majd hozzadjuk a tejet, a vanlia aromt s az olajat. Belekeverjk (kis adagokban) a lisztes keverket, vgl a mogyort s a csokoldt is. A formkat -ig tltjk a tsztval, mindegyik muffin tetejre tesznk egy mandult, s kicsit megszrjuk cukorral. 20-25 percig stjk.
Napraforgs-sttks muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt cssze barnacukor 2 teskanl stpor 1 teskanl sttk-pite fszer (ez szerepel az eredeti receptben... taln megfelel a mzeskalcs fszer is) teskanl s teskanl szdabikarbna cssze sttk-pr 1 nagy tojs, enyhn felverve cssze tej cssze napraforg olaj 1 cssze zabpehely cssze nyers vagy pirtott napraforg mag (ha szott, akkor a receptbl ki kell hagyni a st!) Tetejre: 1 evkanl napraforg olaj 1/3 cssze barna cukor 3 evkanl napraforgmag 1 evkanl liszt teskanl mzeskalcs fszer (itt megint azt a pite fszert rta)
Elkszts: A stt 220 C-ra elmelegtjk, a formkat elksztjk (olaj vagy papr). Egy nagy tlban jl elkeverjk a lisztet a cukorral, a stporral, a fszerrel, a sval s a szdabikarbnval. Egy msik tlban simra keverjk a tk-prt, a tojst, a tejet s az olajat, majd hozzadjuk (kis adagokban) a lisztes keverket, vgl a zabpelyhet s a napraforgt is. A formkat -ig tltjk. Az olajat elkeverjk a cukorral, a napraforgmaggal, a liszttel s a fszerrel. Ebbl a keverkbl mindegyik muffinra cseppetnnk nhnyat. 18-25 percig stjk.
Nutells muffin
Hozzvalk: 7,5 dkg vaj 10 dkg Nutella 5 dkg cukor 2 tojs 1,2 dl tej 30 dkg liszt 1 csomag stpor
Elkszts: A stt 200 C-ra elmelegtjk, a formkat kikenjk. A vajat a Nutellval, a cukorral, a tojsokkal s a tejjel jl kikeverjk. A lisztet elkeverjk a stporral, majd kis adagokban a Nutells masszhoz adjuk. A tsztt a formkba tltjk, s kb. 20 perc alatt kszre stjk.
Tipp: A masszba keverhetnk mogyordarabkkat s/vagy csokidarabkkat, gy mg finomabb lesz!
Parmeznos-fszeres muffin
Hozzvalk: 2 cssze liszt 1 evkanl cukor 1 teskanl stpor teskanl szdabikarbna teskanl zslya (szrtott, morzsolt) cssze aprra vgott petrezselyem cssze frissen reszelt parmezn sajt 1 cssze r (kefr) cssze vaj vagy margarin (olvasztott) 1 (nagy) tojs
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra, a formkat kiolajozzuk. Egy nagy tlban elkeverjk a lisztet a cukorral, a stporral, a szdabikarbnval, a zslyval, a petrezselyemmel s a reszelt sajttal. Hozzadjuk az rt (kefrt), az olvasztott vajat s vgl a tojst. A formkat 2/3-ig tltjk a masszval. 15-20 percig stjk. Strcson hagyjuk teljesen kihlni.
Sajtos-hagyms muffin
Hozzvalk: 2 cssze liszt 1 cssze pirtott hagyma (aprra vgott!) 1 cssze tej cssze durvra reszelt (cheddar) sajt 2 (nagy) tojs 3 evkanl nvnyi olaj 1 evkanl stpor 1 teskanl hagymas (szerintem a hagymakrm is j...)
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra, a muffinformkat kiolajozzuk. (vagy paprral kibleljk) Egy nagy tlban sszekeverjk az sszes hozzvalt. (Az angol recept szerint csak addig kell keverni, amg ppen tnedvesednek a szraz hozzvalk...) A masszt a formkba kanalazzuk (2/3-ig!), majd 15-18 percig stjk.
Sonks-sajtos muffin
Hozzvalk: 1/3 cssze tej cssze tejfl 2 evkanl olaj 1 tojs 1 cssze liszt 2 teskanl aprra vgott snidling 1 teskanl stpor 1 teskanl aprra vgott fokhagyma cssze reszelt sajt cssze aprra vgott sonka vagy szalonna
Elkszts: Elmelegtjk a stt 200 C-ra, a formkat paprral kibleljk. Kikeverjk a tejet a tejfllel, az olajjal s a tojssal. Hozzadjuk a lisztet, amit elzleg sszekevertnk a snidlinggel, a stporral s a fokhagymval. Vgl hozzkeverjk a sajtot s a sonkt vagy szalonnt. A kapott tsztt a formkba kanalazzuk, s 17-20 percig stjk. (tprba!)
|