Flszz muffin 1. (2. rsze)
2004.07.02. 22:42
Dis-alms muffin
Hozzvalk: 2 tojs 3 (nagy) evkanl mz cssze olaj (3dl-es cssze) cssze darlt di 1 cssze liszt 1-2 teskanl fahj (zls szerint) 1 teskanl stpor 1 teskanl szdabikarbna cssze reszelt alma 1-2 evkanl tej
Elkszts: A muffintepsit kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. A szraz hozzvalkat egy tlban sszekeverjk (liszt+stpor+szdabikarbna). A tojsokat felverjk a mzzel s az olajjal. Hozzadjuk a reszelt almt s a darlt dit, majd a fahjat. Beleadagoljuk a lisztes keverket (aprnknt) s a tsztt tejjel laztjuk. A masszt a formkba kanalazzuk, s kb. 20 perc alatt kszre stjk.
Tipp: a muffinok tetejt dsztsk negyed dival!
Bannos-joghurtos muffin
Hozzvalk: 2 dl joghurt 6 dkg liszt 1 dl olaj 30 dkg porcukor 2 tojs 1 tasak stpor 1 kg bann 1-2 dkg margarin
Elkszts: A lisztet a stporral elvegytjk. Hozzadjuk a joghurtot, az olajat, a porcukrot s a tojsokat, majd fakanllal egynemv dolgozzuk. A bannt kis kockkra vgjuk s belekeverjk a masszba. Kimargarinozott formba ntjk s elmelegtett stben, kzepes hmrskleten 10-15 percig stjk.
Bannos muffin
Hozzvalk: 1 bann 20 dkg liszt 3 teskanl stpor 1 teskanl szdabikarbna 1 teskanl szerecsendi 1 csipet s 15 dkg natr (sovny) joghurt 1,75 dl tej (alacsony zsrtartalm) 5 dkg barna cukor
Elkszts: A stt 190 C-ra elmelegtjk. A bannt meghmozzuk, s egy villval sszetrjk. A lisztet sszekeverjk a stporral, a szdabikarbnval, a szerecsendival s a sval. A joghurtot, a tejet, a cukrot s a bannt simra keverjk, majd hozzadjuk a lisztes keverket (kis adagokban). A tsztt a formkba tltjk, s 15-20 percig stjk.
Friss reggeli muffin
Hozzvalk: 2 cssze liszt 2 teskanl szdabikarbna teskanl s cssze mazsola cssze kkuszreszelk 3 (nagy) tojs 2 teskanl vanlia aroma 1 cssze cukor 2 cssze reszelt srgarpa 2 teskanl fahj cssze aprra vgott di/mogyor 1 alma reszelve 1 cssze olaj
Elkszts: A stt elmelegtjk 175 C-ra. A muffinformkat kibleljk paprral. A lisztet sszekeverjk a szdabikarbnval, a sval, a kkuszreszelkkel, a mazsolval, a fahjjal s a dival. A tojsok srgjt a cukorral s az aromval habosra keverjk, majd hozzadjuk a srgarpt s az almt, vgl belekeverjk a lisztes keverket. A tojsfehrjket kemny habb verjk, s a masszhoz adjuk. A formkat 2/3-ig tltjk, s 25-30 percig stjk.
Tipp: A tojsfehrjehab nem fog sszetrni, ha elszr a habhoz adunk egy keveset a masszbl, jl elkeverjk, majd ezt a fellaztott masszt adjuk a tbbihez!
Marcipn muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt cssze rlt mandula 1 csomag stpor cssze cukor (barna s kristlycukor keverve) cssze folykony nvnyi margarin (olvasztott) 1 cssze svnyvz marcipngolycskk
Elkszts: A stt 180 C-ra elmelegtjk. A lisztet sszekeverjk a mandulval s a stporral. A cukort elkeverjk a margarinnal s az svnyvzzel, majd hozzadjuk a lisztes keverket. A tsztbl 1-1 kanlnyit tesznk a formk aljba, mindegyikre helyeznk 1-1 marcipngolycskt, majd a maradk tsztval befedjk a golykat. 20 percig stjk.
Tipp: A muffinok tetejre tehetnk 1-1 szem mandult.
Narancsos-mkos muffin
Hozzvalk: 3 cssze liszt 2 cssze cukor 1,5 teskanl stpor 1,5 teskanl s cssze mk 3 tojs 1 cssze tejfl cssze olaj 1,5 cssze narancsl 2 teskanl narancs aroma (helyette hasznlhatsz kandrozott narancshjat)
Elkszts: A stt elmelegtjk 175 C-ra, a muffinformkat kibleljk paprral. Egy tlban sszekverjk a lisztet, cukrot, stport, st s a mkot (illetve narancshjat). Egy msik tlban kikeverjk a tojsokat, a tejflt, az olajat, a narancslevet illetve aromt,majd sszekeverjk a kt tl tartalmt. 25-30 percig stjk.
Angol teazsemle
Hozzvalk: 50 dkg liszt 1 csomag szritott leszt 3 tojs 5 dkg cukor 1 csipet s 2,5 dl tejszn 1 evkanl tej
Elkszts: A lisztet elkeverjk az lesztvel s a sval. A tojssrgkat habosra keverjk a cukorral, majd hozzadjuk a tejsznt s a tejet. A tojsfehrjket kemny habb verjk. A masszhoz hozzadjuk kis adagokban a lisztes keverket, majd az egszhez vatosan hozzkeverjk a tojsfehrje habot. A tsztt a muffinformkba kanalazzuk, s llni hagyjuk 20 percig. A stt elmelegtjk 180 C-ra. 10-15 percig stjk.
Bannos-csokis muffin
Hozzvalk: 20 dkg liszt 2 teskanl stpor teskanl szdabikarbna
3 teskanl kakapor (nem instant!) 1 tojs 17,5 dkg cukor 1 dl olaj 12,5 dkg kefr 3 rett bann durvra vgott tcsokold
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra, a muffinformkat kibleljk paprral. A bannokat villval ppp trjk. A lisztet sszekeverjk a stporral, a szdabikarbnval, a fahjjal s a kakaporral. A tojst kikeverjk a cukorral, hozzadjuk az olajat s a kefrt, majd hozzkeverjk a lisztes keverket, vgl hozzadjuk a bannt s a csokit is. A tsztt a formkba kanalazzuk, s 10-15 percig stjk.
Citromos-gymbres muffin
Hozzvalk: 2 teskanl gymbrgykr sszevgva 2 teskanl citromhj 4 teskanl citromaroma cssze vaj 1 cssze cukor 2 tojs 2 cssze liszt 1 teskanl szalakli 1 cssze tej
Elkszts: Stt 180 C-ra elmelegtjk. Egy nagy tlban keverjk habosra a vajat a cukorral. A tojsokat egyenknt keverjk bele. Hozzadjuk a citrom aromt s a gymbrt. A szalalklit keverjk el a tejben, ez elkezd majd pezsegni. A liszt egyharmadt ntsk a gymbres keverkhez, majd a tbbit is felvltva a tejjel. Keverjk jl ssze, majd kanalazzuk a muffinformkba. 15-20 perc alatt kszre stjk.
Tipp: A citromaroma helyett hasznlhatunk 3 teskanl frissen erszelt citromhjat sszekeverve 1-2 teskanl citromlvel (frissen facsart!)
Earl Grey muffin
Hozzvalk: 1/3 cssze vz 2 csapott evkanl Earl Grey tea 12,5 dkg vaj cssze cukor 1 csomag vanliscukor 2 tojs 1 cssze liszt 1 teskanl stpor Tetejre: 1 doboz mandarin 2 tojsfehrje cssze cukor cssze rlt mandula
Elkszts: A vizet felforraljuk, a tera ntjk, 5 perc mlva leszrjk, s hagyjuk kihlni. A stt elmelegtjk 180 C-ra. A vajat habosra keverjk, hozzadjuk a cukrot, vanliscukrot, egyenknt a tojsokat. Beledolgozzuk a stporral elvegytett lisztet s a tet kis adagokban. Flig tltjk a formkat. A mandarint lecspgtetjk, a tojsfehrjt kemny habb verjk, hozzadjuk a cukrot, beleforgatjuk a mandult. A mandarint elosztjuk a tszta tetejn, rsmitjuk a manduls habot. 25 percig stjk.
Mkos muffin
Hozzvalk: 12 dkg liszt 2 tojs 15 dkg lgy margarin 15 dkg cukor 4 evkanl meggydzsem 1 csomag stpor 10 dkg darlt mk (nem cukrozott!) 1 kvskanl fahj
Elkszts: Stt 180 C-ra elmelegtjk. Egy nagy tlban keverjk habosra a vajat a cukorral s a tojssrgjval. Egy msik tlban kemny habb verjk a tojsfehrjket. A lisztet sszekeverjk a stporral, a mkkal s a fahjjal. A vajas masszhoz hozzkeverjk a meggydzsemet, majd a lisztes keverket is. Vgl kivesznk egy keveset a masszbl, vatosan elkeverjk a tojsfehrjehabbal, majd ezt keverjk az egsz masszhoz. (gy nem fog annyira sszetrni a hab!) A tsztt muffinformkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.
Tipp: A muffinok tetejre tehetnk meggybefttet, gy jobban fognak kinzni! :)
Citromos-joghurtos muffin
Hozzvalk: 1 cssze vaj 2 cssze cukor 5 tojs 5 cssze liszt evkanl szdabikarbna 1/8 cssze stpor (kb. 1,5 csomag) 1 teskanl s 3 cssze natr joghurt cssze citroml 2 evkanl reszelt citromhj
Elkszts: A stt elmelegtjk 175 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. A vajat habosra keverjk a cukorral, majd a tojsokat (egyszerre!) belekeverjk. Egy kln ednyben sszekeverjk a lisztet, a stport, a szdabikarbnt s a st. A lisztes keverket a joghuttal felvltva a vajas masszhoz adjuk (liszttel kezdjk, s fejezzk be!), majd belekeverjk a citromlevet- s hjat is. A tsztt a formkba kanalazzuk. (csak 3/4-ig tltjk!) 10-12 percig stjk.
Tipp: Keverjnk a tsztba 1,5 cssze mogyort vagy mandult s/vagy 2 evkanl mkot, gy mg klnlegesebb lesz!
Sonkval tlttt sajtos-krumplis muffin
Hozzvalk: (12 db-hoz) 15 dkg finomliszt 5 dkg krumplipehely 10 dkg reszelt sajt teskanl s 1 tojs csomag szrtott stleszt (11 gr-os francibl) 2 dl tej 1 dl tejfl teskanl cukor 3 evkanl olaj Tltelk: 4 szelet fstlt tarja 1 teskanl mustr 1 teskanl ketchup kb. 1 evkanl tejfl evkanl vaj 1 db pici vrshagymnak a negyede pici s bors
Elkszts: A tejet sszelangyostjuk a tejfllel, belekeverjk az lesztt, a pici cukrot, s flretesszk. Egy msik ednyben sszekeverjk a lisztet, a krumplipelyhet, st, kb. 6 dkg reszelt sajtot ( a tbbi a tetejre lesz majd). Amikor az leszt egy kicsit mr felfutott, hozzadjuk a felhabostott tojst s az olajat. A 2 tl tartalmt sszekeverjk fakanllal. Flretesszk, amg megcsinljuk a tltelket. A tltelk hozzvalit beletesszk a turmixgpbe, s sszeturmixoljuk. Ezutn kivajazzuk a muffinst mlyedseit, flig megtlttjk a tsztval, r egy teskanlnyi sonkatltelk, s befedjk egy msik adag tsztval, megszrjuk sajttal, s hagyjuk mg egy picit (kb. 10 percet) kelni. Addig bemelegtjk a stt 200 C-ra, betesszk slni (5 perc 200 fokon, utna lecskkentjk 150 fokra s kb. mg 15 percet sttjk gy).
Tipp: A tltelket lehet ppesre is turmixolni, de hagyhatunk kis darabkkat is benne a tarjbl.
Bailey's muffin
Hozzvalk: 2 tojs 8 dkg cukor 1 csomag vanlis cukor 8 dkg vaj 1,2 dl Bailey's 15 dkg liszt 1,5 teskanl stpor
Elkszts: A tojsokat habosra keverjk a cukorral, a vanlis cukorral s a vajjal, majd hozzkeverjk a likrt. A lisztet sszekeverjk a stporral, s hozzkeverjk a likrs masszhoz. A stt elmelegtjk 180 C-ra. 10-15 percig stjk.
Csokis muffin
Hozzvalk: (12 db-hoz) 10 dkg tcsoki 10 dkg vaj 2 tojs 15 dkg cukor 10 dkg narancsdzsem 3 evkanl friss narancsl 1 teskanl stpor 15 dkg liszt
Elkszts: Ha azonnal ksztjk, akkor mieltt elkezdjk sszekeverni a muffintsztt, melegtsk el a stt 175 C-ra (gzst 4-es fokozat). (Ha csak msnap stjk az elz nap sszekevert tsztt, akkor is elmelegtett stben sssk!) A tszthoz olvasszuk meg gz fltt (vagy mikrohullm stben) az aprra trt tcsokit s a kockra vgott vajat. Amikor mr lgy a csokis vaj, vegyk le a gzrl, hogy langyosra hlhessen. A Mr-mixben habosra keverjk a tojsokat a cukorral, majd keverjk hozz a narancsdzsemet, az tszrt narancslevet s a langyos vajas csokit. A lisztet sszeszitljuk a stporral s gyors mozdulatokkal hozzkeverjk a tszthoz. A tsztt sthetjk azonnal, akkor az sszekevers utn tltsk bele a kivajazott (vagy stpaprral blelt) muffinformkba, vagy a lezrt Mr-mixben betesszk jszakra a htbe. Az elmelegtett stben kb. 25 perc alatt slnek meg muffinok.
Marcipnos muffin
Hozzvalk: 15 dkg vaj 2 tojs 8 dkg cukor 1 csomag vanliscukor 10 dkg rlt mandula 1,5 dl tejszn kb. 1 kiskanl mandula aroma 20 dkg liszt 1 teskanl szrtott leszt 1 rd marcipnmassza (20 dkg-os, csokival bevont, feldarabolva)
Elkszts: A stt elmelegtjk. A vajat habosra keverjk a tojssrgkkal, a cukorral s a vanlis cukorral, hozzadjuk a tejsznt s a mandula aromt. A lisztet elkeverjk a mandulval s az lesztvel. A tojsfehrjkbl egy csipet sval kemny habot vernk. A vajas masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket, majd vatosan hozzadjuk a tojsfehrje habot. A masszt a formba kanalazzuk, mindegyik kzepbe nyomunk egy-egy marcipndarabkt, s hagyjuk fl rt pihenni, hogy az leszt kifejthesse a hatst. A stt elmelegtjk 180 C-ra. Kb. 20 perc alatt kszre stjk a muffinokat.
Raffaello muffin
Hozzvalk: 22 dkg Raffaello (feldarabolva) 25 dkg finomliszt 2 teskanl stpor 1 tojs 9 dkg cukor egy csipet s 11 dkg vaj 1,3 dl ananszl 4 cl fehr rum
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk. Egy kevertlban sszekeverjk a lisztet, a darabos Raffaello-t, a stport s egy csipet st. Egy msik ednyben habosra keverjk a vajat a cukorral s a tojssal, majd hozzadjuk a lisztes keverket, az ananszlevet s a rumot. A tsztt a formba tltjk (csak flig legyenek a mlyedsek!), s 15-20 perc alatt kszre stjk. (tprba!)
Tojsmentes csokis muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt 1 cssze kristlycukor 3 evkanl kaka 1 teskanl szdabikarbna 1 teskanl stpor teskanl s 1/3 cssze nvnyi olaj 1 evkanl ecet 1 teskanl vanlia kivonat/aroma (vagy: 1 csomag vanlis cukor) 1 cssze vz
Elkszts: A stt elmelegtjk 175 C-ra, a muffinformkat elksztjk: muffinpaprral kibleljk. A lisztet sszekeverjk a kakaval, a szdabikarbnval, a stporral, a cukorral s a sval. Ehhez a keverkhez keverjk hozz az olajat, az ecetet, a vanlia kivonatot s a vizet. A masszt a muffinformkba kanalazzuk, s 15-20 perc alatt kszre stjk.
Tipp: A tszthoz adhatunk aprra vgott csokit vagy dit.
Tojsmentes kvs-mazsols muffin
Hozzvalk: 3 cssze liszt 2 teskanl szdabikarbna 1 teskanl stpor 2 cssze kifztt kv 1 cssze kristlycukor cssze vaj 1 cssze mazsola 2 teskanl fahj
Elkszts: A stt 175 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. sszekeverjk a lisztet a szdabikarbnval s a stporral. Egy kisebb fazkban sszekeverjk a kvt, a cukrot, a vajat, a mazsolt s a fahjat, majd forrsig melegtjk, ezutn szobahmrskletre htjk. A kvs masszhoz hozzadjuk a lisztes keverket. A tsztt a formkba tltjk, s 20-25 percig stjk.
Barna fgs muffin
Hozzvalk: 2 pohr teljes rls liszt 1 pohr sima liszt pohr kristlycukor 12,5 dkg puha vaj 1 pohr aprra vgott aszalt fge 1 tojs, enyhn felverve 1 pohr tej 1 teskanl stpor
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra, a muffinformkat kivajazzuk, vagy kibleljk paprral. A cukorba beleszitljuk a lisztet s a stport, majd ujjunkkal sztmorzsoljuk benne a vajat, hozzadjuk a fgt, majd a tojssal elkevert tejet. A tsztt a muffinformkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk. (tprba!)
Sonks-fszeres muffin
Hozzvalk: 6 szelet hsos szalonna 3 pohr liszt 6 dkg vaj 1 teskanl stpor 1 evkanl aprra vgott friss bazsalikom 2 evkanl aprra vgott friss metlhagyma 2 evkanl aprra vgott friss oregano 3/4 pohr reszelt parmezn sajt 2 tojs enyhn felverve 1 pohr tej
Elkszts: A szalonnt kis kockkra vgjuk, kis serpenyben, kzepes lngon ropogsra stjk, szalvtn lecspgtetjk, hlni hagyjuk. A stt elmelegtjk 200 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk. Egy nagy tlba belentjk a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzadjuk a fszereket, a szalonnt s a sajtot, vgl a tojssal elkevert tejet. A tsztt a muffinformkba kanalazzuk, s 15-20 perc alatt kszre stjk.
Fagyis muffin
Hozzvalk: 20 dkg liszt 2 teskanl stpor 1 tojs 5 dkg lgy vaj 500 ml fagylalt (zls szerint)
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra, a muffinformkat kibleljk paprral. A tojst habosra keverjk a vajjal s a fagylalttal, majd hozzkeverjk a lisztet s a stport. A masszt a formkba kanalazzuk, s 15-20 percig (tprba!) stjk.
Olaszfszeres muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt 2 teskanl cukor 1 teskanl olasz fszerkeverk 1 teskanl fszerkeverk teskanl s cssze tej 1 kvskanl szdabikarbna cssze olvasztott vaj 1 tojs cssze aprra vgott szrtott paradicsom 5 dkg aprra vgott kecskesajt
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk. sszekeverjk a lisztet, a cukrot, a fszerkeverket, a st s a szdabikarbnt. A tejet a vajjal, a tojssal s a szrtott pradicsommal kikeverjk, majd hozzadjuk a lisztes keverket, vgl belekeverjk a sajtot. A tsztt a formkba tltjk (csak -ig!) 10-12 percig stjk.
|