Flszz muffin 1. (1. rsze)
2004.07.02. 22:40
Kakas pkhlmuffin
Hozzvalk: 2 cssze finomliszt 3 evkanl kaka (nem instant!) 1 teskanl stpor teskanl szdabikarbna teskanl s 4 evkanl lgy vaj 1 cssze cukor 1 tojs 2 teskanl vanlia kivonat vagy aroma 1 cssze kefr vagy joghurt (r) Dsztshez: 2 tojsfehrje 2 - 3 porcukor 1 teskanl vanlia aroma 2 evkanl friss narancsl fekete vagy barna telfestk
Elkszts: A stt elmelegtjk 175 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. Egy kzepes mret tlban sszekeverjk a lisztet, a kakat, a stport, a szdabikarbnt s a st. Egy nagy tlban elektromos habvervel kzepes fokozaton habosra keverjk a vajat a cukorral, majd hozzadjuk a tojst s a vanliaaromt, s ezt is jl elkeverjk. A lisztes keverket hrom rszletben adjuk hozz a kefrrel felvltva. A masszt az elksztett muffinformkba kanalazzuk, 2/3-ig tltjk meg ket. 16-20 percig stjk.(tprbval ellenrizzk, hogy megslt-e) Kivesszk a stbl, a formban hagyjuk hlni 5 percig, majd rcsra kiszedjk ket, s gy htjk szobahmrskletre. A dsztshez a tojsfehrjket egy tlba tesszk, elekrtomos habvervel magas fokozaton lgy habot vernk belle. Hozzadjuk a porcukrot, a vanlit s a narancslevet, s tovbb keverjk, amg sr s fnyes masszt nem kapunk. (knnyen kenhetnek kell lennie! ha tl folys, keverjnk mg hozz cukrot, ha tl sr, akkor narancslevet!) A kapott massza kb. egyharmadt ttesszk egy kis tlkba, hozzkeverjk az telfestket. Nyomzskba tesszk (kis lukba!), vagy egy nejlonzacskba, s kiszrjuk tvel a sarkt. A fehr mzat a muffinokra kanalazzuk, s eloszlatjuk a tetejkn egy kssel. A stt mzzal a muffinok kzepbl kiindulva spirlis vonalat hzunk egszen a szlig. Egy kssel a spirl kzepbl indulva a muffin szle fel vonalat hzunk, majd a kst letrljk, s most 1-2 centivel odbb kvlrl befel haladva hzunk vonalat a kssel. Ezt addig folytatjuk, mg krbe nem rnk, s az bra nem formz pkhlt. 12 muffin lesz egy adagbl.
Kukoricalisztes-mzes muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt cssze kukoricaliszt 1 teskanl stpor teskanl szdabikarbna teskanl s 1 cssze mz cssze lgy vaj 2 (nagy) tojs 1 teskanl vanliakivonat vagy aroma cssze tejfl
Elkszts: A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. Egy kisebb tlban sszekeverjk a lisztet, a kukoricalisztet, a stport, a szdabikarbnt s a st. Egy nagyobb tlban elektromos habvervel magas fokozaton habosra keverjk a mzet s a vajat. Beletjk a tojsokat, s hozzadjuk a vanlit. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, majd a tejflt is. A masszt a formkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.
"Mega" muffin
Hozzvalk: 2 cssze teljes kirls liszt 1 evkanl stpor cssze barna cukor 1 teskanl fahj teskanl gymbr teskanl s 1 nagy tojs 1 cssze sszeturmixolt sttk vagy srgarpa 1 cssze natr joghurt cssze olaj
Elkszts: A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. sszekeverjk a lisztet a stporral, a cukorral, a fahjjal, a gymbrrel s a sval. A tojst elkeverjk a sttk- vagy srgarpaprvel, a joghurttal s az olajjal, majd hozzadjuk (kis adagonknt) a lisztes keverket. A masszt a formkba kanalazzuk (csak 2/3-ig tltjk meg!), majd 15-20 percig stjk.
Tipp:Keverjnk a tsztba mazsolt, vagy mogyort!
szi muffin
Hozzvalk: 3 cssze liszt 1 evkanl stpor teskanl szdabikarbna teskanl s 2 teskanl rlt fahj teskanl frissen reszelt/rlt szerecsendi 1 teskanl rlt gymbr 1 cssze tej 2 tojs, enyhn felverve 1 cssze olvasztott vaj 1 csze durvra aprtott fonya 1 cssze durvra reszelt hmozott, kimagozott alma cssze kockra vgott fge cssze durvra vgott pirtott fldimogyor cssze barna cukor cssze kristlycukor
Elkszts: A stt 190 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat kibleljk paprral. A szraz hozzvalkat sszekeverjk egy nagyobb tlban. A kzepbe csinlunk egy mlyedst, hozzntjk a tejet, a felvert tojsokat s az olvasztott vajat, majd vatosan sszekeverjk. Hozzadjuk a gymlcsket, a mogyort, a ktfajta cukrot. A tsztt az elksztett formkba kanalazzuk, s 15-20 perc alatt kszre stjk.
Sttks-alms muffin
Hozzvalk: 2 cssze liszt 2 cssze reszelt alma 1 teskanl szdabikarbna teskanl s 2 tojs cssze olaj 1 cssze sttk konzerv (megsttt, cukrozott sttk is j) - tpasszrozva 1 evkanl mzeskalcs fszerkeverk 2 cssze cukor Tetejre: cssze cukor 2 evkanl liszt 4 teskanl vaj
Elkszts: A stt elmelegtjk 165 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. sszekeverjk a lisztet a szdabikarbnval, a sval s a fszerkeverkkel. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, belekeverjk az olajat, majd a reszelt almt s a sttkprt is. A kapott masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket, majd a muffinformkba kanalazzuk. sszekeverjk a cssze cukrot a vajjal s a liszttel, majd ezzel a keverkkel megkenegetjk a muffinok tetejt. 15-20 percig stjk. (tprba!)
Tripln csokis muffin
Hozzvalk: cssze vaj 8,5 dkg tcsokold 2 cssze liszt 1 teskanl szdabikarbna teskanl s 1 cssze kefr 1 cssze cukor 2 tojs 1 teskanl vanliakivonat 17 dkg tejcsokis tortadara 17 dkg fehrcsokis tortadara 1 cssze aprra vgott mogyor
Elkszts: A stt elmelegtjk 190 C-ra, a muffinformkat elksztjk: muffinpaprral kibleljk. A vajat gz fltt felolvasztjuk az tcsokival. Ezalatt habosra keverjk a cukrot a tojsokkal, a kefrrel s a vanlival. A lisztet, a st s a szdabikarbnt sszekeverjk. A tojsos keverkhez vatosan hozzntjk a szobahmrskletre httt olvasztott csokit. A lisztes keverket hozzadjuk a csokis masszhoz, s simra keverjk. A csokidarkat belekeverjk a tsztba, majd a muffinformkba kanalazzuk: mindegyik formt 2/3-ig tltjk meg. 20-25 percig stjk.
Tipp: * A tortadara helyett hasznlhatunk durvra vgott csokit is. * Sts eltt szrjuk meg a muffinok tetejt reszelt csokival.
"Fekete erd" muffin
Hozzvalk: 20 dkg meggybeftt 26 dkg liszt teskanl szdabikarbna 2 teskanl stpor 3-4 evkanl kakapor 4-5 evkanl csokolds tortadara 2 tojs 12 dkg cukor 12,5 dkg puha vaj/margarin 2,2 dl kefr Dsztshez: 6 evkanl meggyl 2 dl tejszn zls szerint cukor 12 szem meggy csokolds tortadara
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra. A muffinformkat kibleljk paprral. A meggybefttet lecsepegtetjk, aprra vgjuk. A lisztet elkeverjk a stporral, a szdabikarbnval, a kakaval s a csokis tortadarval. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, majd hozzadjuk a vajat s a kefrt. A tojsos masszhoz kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, s egynem masszv keverjk, vgl hozzadjuk az aprra vgott meggybefttet. A tsztt a formkba tltjk, s kb. 20 perc alatt kszre stjk. A megslt muffinokat 5-10 percig hagyjuk hlni a formkban, majd kivesszk ket a formbl s megvrjuk, mg teljesen kihlnek. Mindegyik muffint titatjuk 1-2 teskanl meggylvel. Felverjk a tejsznt a cukorral. A muffinok tetejre tesznk 2 evkanl habot, majd a tetejre nyomunk egy szem meggyet, s megszrjuk tortadarval.
Tipp: A meggylevet helyettesthetjk meggy- vagy cseresznyeplinkval.
Karamells muffin
Hozzvalk: 12 dkg vaj/margarin 12 dkg cukor 18 dkg durvra vgott di 20 dkg liszt 5 dkg zabpehely 2 teskanl stpor teskanl szdabikarbna 1 teskanl fahj 1 tojs 1 csomag vanlis cukor 14 dkg cukor 12,5 dkg vaj/margarin 2,5 dl kefr
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra, a formkat alapsoan kikenjk vajjal, vagy kibleljk stpaprral. Egy kisebb tlban a 12 dkg vajat kikeverjk a cukorral s 10 dkg dival, s a stformk aljra adagoljuk. A lisztet elkeverjk a zabpehellyel, a stporral, a szdabikarbnval, a fahjjal s a maradk dival. A tojst habosra keverjk a cukorral, hozzadjuk a vanlis cukrot, a vajat s a kefrt, majd belekanalazzuk a lisztes keverket, s homogn masszv keverjk. A tsztt a stformba tltjk a dis keverk tetejre, majd 20 percig stjk. A kislt muffinokat 10-15 percig pihentetjk, majd kivesszk a formbl, megfordtjuk s strcson hagyjuk teljesen kihlni. A stpaprt lehzzuk a muffinok tetejrl, vagy ha vajaztuk a formt, egy kanllal kiszedjk a formban maradt dis-karamellt, s a muffinok tetejre halmozzuk.
"Tr Rudi" muffin
Hozzvalk: 10 dkg csoki 3 tojs 15 dkg cukor 5 dkg liszt 7,5 dkg vaj 1 csomag vanlis cukor 2 teskanl stpor 3 evkanl tej 25 dkg tr porcukor tejfl
Elkszts: A csokit sszetrjk s sszekeverjk a liszttel s a stporral. Egy msik tlban a tojsok srgjt habosra keverjk a cukorral s a puha vajjal. Majd elksztjk a trt palacsintatltelk-szeren: porcukor+tejfl, de ne legyen tl folys. Ezt a masszt is beletesszk a tsztba. Majd tejjel laztjuk egy kicsit, beletesszk a vanlis cukrot. A tojsfehrjkbl csiptenyi sval kemny habot verek, s egy rszt elszr erteljes fakanlmozdulatokkal, durvn belekeverem a tsztba, majd a tbbit csak nagyon vatos, laza mozdulatokkal. Ha ez megvan, akkor mehet bele a stporos, csokis liszt. Az egsz masszt belekanalazzuk a kivajazott horpadsokba, s megstjk 30 perc alatt (175 fokon, gzstn 4-es fokozat).
Tipp: A tetejre a "Tr Rudi" hats rdekben lehet csokimzt tenni!!:)
Citromos-manduls muffin
Hozzvalk: 2 alaposan megmosott citom 3 tojs 15 dkg rlt mandula 1 teskanl stpor 15 dkg cukor
Elkszts: A citromokat beletesszk egy kis lbosba, s annyi vizet nttnk rjuk amennyi ellepte ket. Miutn felforrt a vz, lejjebb vesszk a lngot, s fed alatt hsz percig kis lngon forraljuk a gymlcsket. (Ennyi id elg ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztn kell mg tovbbi harminc perc hogy kezelhet hmrskletv hljenek.) A stt elmelegtjk 175 C-ra, kzben elksztjk a tsztt: A citomokat flbevgjuk, a magokat egy ks hegyvel kipiszkljuk bellk, s a mag nlkli gymlcsket falatnyi darabkkra vgjuk. (hjval egytt!) Elvesszk a kses bett robotgpet, s mris beletehetjk a citomdarabokat. Ehhez jnnek a tojsok, s addig keverjk, mg szinte sima massza lesz belle. Maradhatnak benne helyenknt kis citomhjdarabkk de azok nagyon finomak lesznek a ksz muffinokban. Hozzszrjuk mg a pphez az rlt mandult, a stport s cukrot, s megint jhet a gp. Ezzel ksz van a tszta, s mehet a horpadsokba, majd a meleg stbe. 25-30 perc alatt slnek meg, s tbb napig nagyon finomak.
Forraltboros muffin
Hozzvalk: 14 dkg vaj 12 dkg cukor pici s 3 tojs srgja 3 tojs fehrje 14 dkg liszt 1 kvskanl stpor 1 kvskanl rlt fahj 6 dkg darlt (reszelt)tcsokold 75 ml lehttt, fszerezett forralt bor
Elkszts: A vajat 6 dkg cukorral s a sval habosra keverjk, majd egyenknt belekeverjk a 3 tojssrgjt. A tojsfehrjt a maradk cukorral habb verjk. ( a tojs fehrjt elbb habosra verjk s ha mr elg kemny, akkor kell beleszrni a cukrot s mg egy kicsit verni, klnben csak fehr krm lesz s folyik, nem pedig hab!) Kzben muffinstt kikenjk vajjal, s liszttel megszrjuk vagy muffinpaprral kibleljk a formkat. A stt 170 C-ra (gz 3-as) elmelegtjk. A lisztet a stporral, az rlt fahjjal s a darlt (reszelt) tcsokoldval sszekeverjk. A lehttt forralt bort aprnknt a tojssrgjs masszhoz keverjk, majd a lisztes keverket is hozzkeverjk, a vgn pedig a kemnyre vert tojshabot finoman, hogy ne trjn ssze, a masszhoz keverjk. A muffinstt 3/4 rszig tltjk meg a masszval s kb. 30 percig stjk az elmelegtett stben.
Gesztenys muffin
Hozzvalk: 10 dkg tcsokold 25 dkg gesztenyemassza 10 dkg puha vaj 2 evkanl rum 2 evkanl baracklekvr 5 dkg cukor 3 tojs 1 csipetnyi s 5 dkg liszt 1 teskanl stpor Tetejre: tejsznhab rlt fahj
Elkszts: A muffinst mlyedseibe muffinpaprt tesznk. A darabokra trt tcsokit gz fltt felolvasztjuk, majd amikor kihlt robotgppel sszekeverjk a gesztenyemasszval, a puha vajjal, a rummal, a lekvrral, a cukorral s a tojsok srgjval. A tojsok fehrjbl csipetnyi sval kemny hbaot vernk, a lisztet pedig elvegytjk a stporral. A tojsfehrjehabot hozzkeverjk a gesztenys masszhoz (elbb egy kevs habbal fellaztjuk a masszt, majd vatosan hozzadjuk a tbbi habot is), majd belekeverjk a stporos lisztet s a muffinformkba adagoljuk. Elmelegtett stben 175 C-n stjk kb. 30 percig. Tejsznhabbal s rlt fahjjal dsztjk.
Meggyes-mkos muffin
Hozzvalk: 10 dkg meggybeftt 15 dkg puha vaj 15 dkg cukor fl teskanl vanliaaroma 2 tojs 12 dkg liszt 3 dkg darlt mk 1 teskanl stpor fl teskanl rlt fahj 1 citrom 4 evkanl tej fehrcsoki mzhoz: 10 dkg csokold 10 dkg vaj 2 evkanl tejszn 10 dkg porcukor tetejre: lecspgtetett magozott meggybeftt
Elkszts: A stt 200 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat paprral kibleljk. A lisztet sszekeverjk a stporral, a darlt mkkal s a fahjjal. A vajat habosra keverjk a cukorral s a vanlia aromval, majd hozzadjuk egyenknt a tojsokat. A masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket, majd belereszeljk a citrom hjt, vgl fellaztjuk egy kis tejjel. A masszba belekeverjk a lecspgtetett meggyszemeket, majd a formkba adagoljuk. Kb. 20 perc alatt kszre stjk. A darabokra trt fehr csokit gz fltt sszeolvasztjuk a vajjal s tejsznnel, majd levesszk a gzrl, s hozzszrjuk a porcurot. Addig kevergetjk, amg a cukor felolddik benne, aztn, ha mr kihlt, rkenjk a ksz muffinokra.
Sztracsatella muffin
Hozzvalk: 10 dkg tej- vagy tcsokold 15 dkg puha vaj 15 dkg cukor 2 teskanl vanliaaroma 2 tojs 3-4 evkanl tejszn 15 dkg liszt 1 teskanl stpor
Elkszts: A muffinformkat kibleljk muffinpaprral. A stt elmelegtjk 175 C-ra. A csokit aprra vgjuk, a lisztet elkeverjk a stporral. A puha vajat robotgppel habosra keverjk a cukorral s a vanliaaromval, majd egyenknt hozzadjuk a tojsokat, s jl sszedolgozzuk. A masszt kevs tejjel vagy tejsznnel fellaztjuk, s hozzkeverjk (fakanllal) a stporos lisztet s az aprra vgott csokit. A tsztt a formba kanalazzuk, s 30 perc alatt kszre stjk.
Reform muffin
Hozzvalk: (12 db-hoz) 1 csomag zabkorpa csomag stpor 10 dkg mazsola 1 mark durvra vgott di 2 teskanl fahj 2 dl tej 2 dl szrt almal /dobozos/ 1 aprra vgott alma 5 evkanl mz 2 evkanl olaj fl tbla vagdalt t vagy tejcsoki (tortabevon)
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra, a muffinformkat kiolajozzuk, vagy paprral kibleljk. A hozzvalkat egy tlban villval sszekeverjk, majd a muffinformkba kanalazzuk. Sts eltt hagyjuk llni 5-10 percig a formban, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa. 15-20 percig stjk. (tprba!)
Sajtos muffin (leveles tsztbl)
Hozzvalk: 1 csomag mirelit leveles tszta Tltelk: 20 dkg reszelt trappista 10 dkg reszelt fstlt sajt 3 tojs srgja 2 evkanl liszt 2 dl tejszn s bors
Elkszts: A tsztt kiolvasztjuk, kinyjtjuk, s 12 kerek formt szaggatunk belle, amivel a muffin stforma mlyedseit tudjuk kiblelni. A tltelk hozzvalibl kikevert masszt a tsztaformkba tltjk. Elmelegtett stben 200 C-n stjk.
Pirtott kkuszos muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt 1 cssze kkuszreszelk cssze cukor 1/3 cssze aprtott prklt mandula 1 teskanl stpor teskanl narancshj teskanl szdabikarbna teskanl s cssze kkusztej* 2 tojs cssze olvasztott vaj 1 teskanl vanliakivonat
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk. A kkuszreszelket serpenyben megpirtjuk. A lisztet sszekeverjk a pirtott kkuszreszelkkel, a cukorral, a mandulval, a stporral, a narancshjjal, a szdabikarbnval s a sval. A kkusztejet a tojsokkal, a vajjal s a vanliakivonattal simra keverjk, majd kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket. A tsztt az elksztett formkba tltjk, s kb. 15 percig stjk (tprba!)
* a kkusztejet helyettesthetjk: 1 cssze tejet forraljunk fel 2 evkanl kkuszreszelkkel, majd hagyjuk kihlni s szrjk le.
Srs muffin
Hozzvalk: 20 dkg liszt 2 teskanl stpor teskanl s teskanl bors 1 evkanl cukor 2,5 dl sr 5 dkg reszelt ementli sajt
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk. sszekeverjk a lisztet, a stport, a st, a borsot s a cukrot, majd kis adagokban hozzadjuk a srt. A masszt a formkba kanalazzuk, a tetejket megszrjuk sajttal, s 15-20 percig stjk.
Tlttt mkos muffin
Hozzvalk: 10 dkg darlt mk 10 dkg zabkorpa 10 dkg rtesliszt 1 dl olaj 2 dl tej 1 teskanl szdabikarbna 1 teskanl stpor 2 teskanl citromhj teskanl fahj teskanl szerecsendi 2 tojs 10 dkg cukor A pudingtltelkhez: 4 dl tej 2-3 evkanl cukor (zls szerint) 1 csomag pudingpor (csokis)
Elkszts: A tltelket elksztjk: 3,5 dl tejet felforralunk, a maradk dl tejben elkeverjk a pudingport s a cukrot, majd ezt a forr tejbe ntjk, s srre fzzk. Hagyjuk kihlni. Elmelegtjk a stt 180 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk. A darlt mkot sszekeverjk a zabkorpval, a rtesliszttel, a szdabikarbnval, a stporral, a citromhjjal, a fahjjal s a szerecsendival. A tojsokat sztvlasztjuk: a srgkat habosra keverjk a cukorral, majd hozzadjuk az olajat. Kis adagokban felvltva adagoljuk a masszba a lisztes keverket s a tejet. A tojsfehrjkbl kemny habot vernk egy csipet sval, majd vatosan hozzkeverjk a masszhoz. A tsztbl kb. egy evkanlnyit a formk aljra kanalazunk, erre jn kb. -1 evkanlnyi tltelk, majd ismt massza. 15-20 percig stjk.
Barackos muffin
Hozzvalk: 10 dkg aszalt barack 5 dl liszt 2 teskanl stpor 1 evkanl kardamom 2 dl cukor 1 dl barnacukor 4 tojs 10 dkg olvasztott margarin 2 dl joghurt 3 evkanl narancs koncentrtum
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra. A barackokat aprra vgjuk, s sszekeverjk a szrazanyagokkal. A tojsokat a cukorral, margarinnal es a joghurttal sszeverjk elektromos habvervel. Belekeverjk a tbbi hozzavalt, a formkba kanalazzuk, s kb. 12 percig stjk.
Csods csokis muffin
Hozzvalk: 15 dkg liszt 2 tojs 15 dkg vaj 15 dkg cukor 3 evkanl barackz csomag stpor 5 dkg kakapor 5 dkg trt tcsokold
Elkszts: A stt elmelegtjk 170 C-ra. A lisztet elkeverjk a stporral s a kakaporral. A tojsokat kikeverjk a vajjal, a cukorral, majd hozzadjuk a barackzt. A masszhoz hozzadjuk a lisztes keverket, majd belekeverjk a trtt tcsokit. A tsztt a formba kanalazzuk, s 20-25 perc alatt kszre stjk.
Csokis muffin
Hozzvalk: 20 dkg olvasztott margarin 4 tojs 2 evkanl kaka 3 dl cukor 3,5 dl liszt 1 teskanl stpor 1 teskanl vanliscukor
Elkszts: A stt 200 C-ra elmelegtjk, a formkat kivajazzuk. A lisztet elkeverjk a stporral s a kakaporral. A tojsokat habosra keverjk a vajjal s a ktfajta cukorral, majd belekeverjk a lisztes keverket. Formkba tltjk, 20-25 percig stjk.
Ktszn muffin
Hozzvalk: 20 dkg vaj 1 cssze cukor 5 tojs 2 cssze liszt 1 csipet s 2 teskanl vanlia aroma 1 csomag stpor 1-2 evkanl kaka
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra. A lisztet elkeverjk a sval s a stporral. A tojsokat sztvlasztjuk, a srgkat habosra keverjk a cukorral, a vajjal s a vanlia aromval. A tojsfehrjkbl kemny habot vernk. A vajas masszhoz kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, majd vatosan belekeverjk a tojsfehrjehabot. A tsztt kettvlasztjuk, egyik felbe belekeverjk a kakat. A formkba kanalazzuk a ktfle tsztt gy, hogy a forma egyik rszbe a kakas, a msik rszbe a srga kerljn. 15-20 perc alatt kszre stjk.
Mogyors muffin
Hozzvalk: 7,5 dkg trkmogyor (megpirtva, ledarlva) 4 teskanl kakapor (nem cukrozott!) 1 tekanl stpor 15 dkg liszt 15 dkg vaj 12 dkg cukor 3 tojs 12 dkg Nutella 1 evkanl tejfl
Elkszts: Az egyik kevertlban sszekeverjk a szraz hozzvalkat (liszt, mogyor, stpor, kakapor). Egy msik ednybe elszr kimrjk a vajat (nhny msodpercre betesszk a mikrba, hogy megpuhuljon egy kicsit), hozzadjuk a cukrot, a tojsokat, s habosra kikeverjk az egsz elegyet. (botmixerrel a legegyszerbb). Vgl a Nutellval s a tejfllel is sszekeverjk. Ehhez a masszhoz hozzadjuk a lisztes keverket, s most mr lyukacsos fakanlra vltunk t botmixer helyett. A ksz muffinmasszt ezutn beleadagoljuk a kivajazott st mlyedseibe (fagyiskanllal a legegyszerbb), s elmelegtett stben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt kszre stjk. Tlalskor porcukorral szrjuk meg, de bevonhatjuk csokimzzal is.
Kkuszos-csokis-vanlis muffin
Hozzvalk: 2 cssze liszt 1 cssze kkuszreszelk 1 csomag stpor 1 csipet s 2 tojs cssze barnacukor 2 dl tej 1 teskanl vanlia aroma 10 dkg tcsokold
Elkszts: A stt elmelegtjk 200 C-ra, a muffinformkat paprral kibleljk. A csokoldt apr darabokra vgjuk. A lisztet elkeverjk a kkuszreszelkkel, a stporral, a sval, s hozzkeverjk a csokoldt is. A tojssrgkat habosra keverjk a cukorral s a vanlia aromval. A tojsfehrjt kemny habb verjk. A cukros masszhoz kis adagokban, felvltva hozzkeverjk a lisztes keverket s a tejet, vgl hozzadjuk a tojsfehrjehabot is. A tsztt a formkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.
Tipp: A muffinok tetejre sts eltt tegynk egy-egy darabka csokoldt!
|