A konyha.lap.hu oldal hrlevelnek receptjei
2004.06.30. 17:05
Trs sztrapacska 3-4 kzepes mret krumplit meghmozunk, s lereszelnk. sszekeverjk kt egsz tojssal, s annyi liszttel, hogy a galuskatsztnl srbb masszt kapjunk. zesthetjk sval, fehrborssal, esetleg kevs fokhagymasval. B, forrsban lv ss vzbe szaggatjuk a tsztt, s kszre fzzk. Kzben 10 dkg szalonnt megpirtunk. 20 dkg trt sszekevernk 1,5 dl tejfllel. A leszrt tsztt sszekeverjk a szalonnval s a tejfls trval.
(76. szm, 2004.07.24.)
Hozzvalk: 2 kisebb cukkni, 2 kisebb fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg spagetti, 1 csomag fstlt virsli, 1 doboz natr joghurt, 2-2 kvskanl mustr s majonz, 1 kvskanl cukor, szezmmag, petrezselyemzld, s, bors, telzest, bazsalikom, rozmaring, margarin, olvaolaj
Elksztse: A cukknit megmosom, s hjval egytt felkockzom. A hagymkat megtiszttom, s aprra vgom. Egy nagyobb serpenyben a margarint s az olvaolajat sszeolvasztom, ezen prolom meg a hagymt. Pr perc mlva hozzadom a feldarabolt cukknit. A prold zldsget sval, borssal, telzestvel, rozmaringgal s bazsalikommal zestem. A joghurtot sszekeverem a mustrral, majonzzel s a cukorral, majd hozzntm a zldsghez, s ezzel egytt kszre prolom. Kzben ss vzben megfzm a spagettit, s felkarikzom a virslit. A megprolt joghurtos zldsget sszeturmixolom, turmixols eltt friss petrezselyemzldet vgok hozz. A serpenybe kevs olvaolajat ntk, ezen pirtom meg a szezmmagot s a virslit. Pr perc utn hozzntm a ppes cukknit, majd a megftt s lecspgtetett spagettit. Az egszet jl sszekeverem, forrn tlalom. (75. szm, 2004. jlius 17.)
20 dkg burgonyt s 20 dkg srgarpt apr kockkra vgunk, s 20 dkg zldborsval egytt 1 evkanl citromlvel zestett ss vzben puhra fznk, majd kihtjk. 40 dkg csirkemellfilt lebltnk, szeletekre vgjuk, beszzuk, lisztbe forgatva forr olajban hirtelen megstjk, majd kihtjk. Tejflbl s majonzbl tartrmrtst ksztnk. 1-2 almt meghmozunk, apr kockra vgjuk, s azonnal beleforgatjuk a mrtsba. 1-2 ecetes uborkt kockra vgunk, s a ftt zldsgekkel egytt szintn a mrtsba tesszk. A hst is kockra vgjuk, s belekeverjk a saltba. Jl lehtve friss pkstemnnyel tlaljuk. (74. szm, 2004. jlius 10.)
Csps-illatos kukorics csirke 2 nagyobb csirkemellet lebltnk, kicsontozunk, szeletekre vgjuk, fl rra beszzuk. 2 evkanl mustrt, 2 evkanl ketchupot, 1 evkanl mzet sszekevernk, majd zldfszereket adunk hozz (bazsalikomot, borsikaft, zslyt, rozmaringot). Olajat forrstunk, s megstjk benne a hsdarabokat mindkt oldalukon 3-3 percig. Tzll tlba tesszk ket, s megkenjk a fszeres mrtssal. Stben 25-30 perc alatt aranybarnra-ropogsra stjk. A hssts utn visszamaradt olajban 1 fej kzepes mret hagymt megfonnyasztunk, meghintjk curryporral, rdobjuk a lecsepegtetett kukorict. zls szerint szzuk-borsozzuk. Aprra vgott petrezselyemmel zesthetjk mg. (73. szm, 2004.07.03.)
Mustros karbab Hozzvalk: 80 dkg karbab, 3 dkg vaj, 20 dkg fstlt hs, 3 dl tejfl, 4 dkg mustr, 12 dkg fstlt sajt, 4 db tojs, telzest. A karbabnak csak a kt vgt kell levgni, mivel nem szlks. Egszben hagyva enyhn ss vzben puhra fzzk, majd leszrve jl lecsepegtetjk. Egy megfelel nagysg tzll tlat kivajazunk, s beletesszk a karbabot. Bebortjuk a ledarlt fstlt hssal, lentjk a mustrral s kvskanlnyi telzestvel elkevert tejfllel. Tetejre helyezzk a vkony szeletekre vgott sajtot, s rtjk a tojsokat. Elmelegtett stbe toljuk, s addig stjk, amg a tojsok tkrtojsszeren megsltek. Azonnal, frissen, forrn tlaljuk. (72. szm, 2004.06.26.)
Zldborss-gombs csirkeragu1 nagyobb csirkemell filt felkockzunk. Kevs olajon megpirtunk kt gerezd aprra vgott fokhagymt, s egy fej vrshagymt. Ha megpirult, akkor hozzadjuk a husit. Fehredsig pirtjuk, aztn hozzadjuk a kb. 15-20 dkg zldborst. Fszerezzk: sval, borssal, bazsalikommal, oregnval, aztn fed alatt proljuk tovbb. Ha mr j puha a bors s a csirke, rdobunk kb. 20 dkg szeletelt gombt, s fed alatt tovbbi 5 percig proljuk. Kretknt ftt rizst adhatunk hozz. (71. szm, 2004. jnius 19.)
Rakott karfiol
Hozzvalk: 50 dkg serts- vagy csirkehs, 1 nagy fej hagyma, 1 kg karfiol, 1 paradicsom, 10 dkg sajt, olaj a dinsztelshez, vgott petrezselyem zld, 3 dl tejfl, 2 tojs. Az aprra vgott hagymt forr olajban megpirtjuk, majd hozzadjuk a kockra vgott hst, megszzuk, borsozzuk, s egy j zaftos prkltet ksztnk belle. A rzsira szedett karfiolt ss vzben megfzzk, leszrjk. Egy tzll tlat kikenk margarinnal, szttertjk a karfiol felt, rtjk a prkltet, rrakjuk a karikra vgott paradicsomot, befedjk a karfiol msik felvel. A tojsokat tejfllel, vegetval, s a vgott zldpetrezselyemmel felverjk, rlocsoljuk a karfiolra. Tetejre sajtot reszelnk (de sajt nlkl is finom), s 30 perc alatt kszre stjk.
(70. szm, 2004. jnius 12.)
Barackkrmes alagt
1 doboz srgabarack befttbl 3-4 szemet kivesznk, flretesszk, a tbbit sszetrjk. Zselatint hideg vzben felolvasztunk. A barackppet sszekeverjk egy citrom reszelt hjval, kifacsart levvel, 7-8 dkg cukorral, 1 csomag vanlis cukorral, 30 dkg trval, 1,5 dl natr joghurttal. Cseppenknt beledolgozzuk a zselatint, majd a krmet htbe rakjuk. 2 dl tejsznt habb vernk, s hozzkeverjk a dermed krmhez. A pisktalapot kt rszre vgjuk. A nagyobbik rszt az zgerincformba fektetjk, megtltjk a krmmel. Majd a piskta kisebbik rszvel befedjk. 1-2 rra htbe rakjuk. Tlalskor a pisktt kivesszk a formbl, tetejt porcukorral, a flretett s feldarabolt gymlccsel dsztjk. (69. szm, 2004. jnius 05.)
Epres-trkrmes tekercs
25 dkg epret feldarabolunk, 3 evkanl vzzel s 1 evkanl cukorral kb. 3 percig proljuk, majd kihtjk. A zselatint hideg vzben feloldjuk. 25 dkg natr krmsajtot 25 dkg trval, 15 dkg cukorra s 1 csomag vanlis cukorral sszekeverjk. Belevegytjk a zselatint, majd a gymlcst. 30-40 percre htbe tesszk. A pisktalapot megkenjk a dermed krmmel, majd feltekerjk, a tetejt megszrjuk porcukorral. (68. szm, 2004. mjus 29.)
Tlttt gombafejek hagyms jburgonyval
Hozzvalk: 40 dkg gomba, 10-15 dkg tr, 2 dl tejfl, 5-10 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, fl fej lilahagyma, s, bors, oregano, liszt, tojs, zsemlemorzsa a gombk kirntshoz, olaj a stshez. 1 kg jburgonya, 3-4 szl jhagyma, telzest, steak fszerkeverk, olvaolaj, margarin. Elkszts: A gombafejeket megtiszttjuk, megmossuk, s enyhn szzuk. A trt sszetrjk, hozzadjuk a reszelt sajtot, a ktfle hagymt, fszereket zls szerint, s annyi tejflt, hogy a tltelk sszelljon. A gombafejeket ezzel a masszval megtltjk, majd a szoksos mdon lisztbe, tojsba, zsemlemorzsba forgatjuk. B olajban kistjk. Az jburgonyt nem hmozzuk meg, csak vzzel alaposan megtiszttjuk. A kisebb darabokat egszben hagyjuk, a nagyobbakat flbevgjuk. Az olvaolajat s a margarint felmelegtjk, ebben stjk-proljuk a burgonyt, kzben megszrjuk telzestvel s steak fszerkeverkkel. Amikor a burgonya megpuhult, karikra vgott jhagymt kevernk hozz. gy egytt mr csak 2-3 percig hagyjuk a tzn, nehogy a hagyma odagjen. (67. szm, 2004. mjus 22.)
Majonzes gomba (eltel)
Hozzvalk: 20 dkg konzerv vagy 25 dkg friss gomba, 1 kzepes fej hagyma, 2 evkanl olaj a prolshoz s 1 dl a majonzhez, 1 tojs srgja, 1 dl joghurt, vegeta, s, 1 mokks kanl curry, 1 evkanl des kechup, 1 db ecetes piros paprika vagy esetleg ecetes uborka. Az aprra vgott hagymt 2 evkanl olajon kiss megfuttatjuk, majd hozzadjuk a lecsepegtetett konzerv gombt, vegetval megszrjuk, s 10 percig proljuk. Ha nyers gombval ksztjk, akkor a prolsi id 20 perc. Lehtjk s leszrjk. A gomba olajos levet nem ntjk ki, hanem felhasznljuk a majonz ksztsnl. A tojssrgbl s 1 dl olajbl majonzt ksztnk hozzkeverve a joghurtot. A majonzbe belekavarjuk a lehttt prolt gombt, majd az aprra vgott piros ecetes paprikt, ha nincs, helyettesthetjk ecetes uborkval. Fszerezzk des kechuppal, curryval, sval. A piros paprika nagyon hangulatoss teszi ezt a finom eltelt. (66. szm, 2004. mjus 15.)
|