A konyha.lap.hu oldal hrlevelnek receptjei
2004.06.30. 17:04
Majonzes fasrtok (eltel)
Hozzvalk: 4 nagy hagyma, 1 srgarpa, 1 zeller, 1,5 dl ecet, 3 dl vz, 30 dkg hs, 20 dkg ftt burgonya, 1 egsz tojs, 1,5 dl majonz, 1 dl joghut, 1 evkanl mustr, babrlevl, s, bors, vegeta, 1 gerezd fokhagyma, trkony, 1 evkanl des ketchup, zsemlemorzsa a fasrtok beforgatshoz, olaj a stshez. A hagymkat, sargarpt, zellert vkonyra szeleteljk, kuktban az ecettel, vzzel s babrlevllel fvstl mg 20 percig fzzk takarkon. Leszrjk s lehtjk. A hst a ftt burgonyval ledalarljuk, a tojssal, fokhagymval, sval, borssal, vegetval jl sszedolgozzuk. Apr kis fasrtokat (koktl paradicsom nagysg) formlunk, majd beleforgatjuk zsemlemorzsba s b, forr olajban ropogosra kistjk. A majonzt a mustrral, kechuppal, joghurtal, trkonnyal, sval sszekavarjuk, majd beleforgatjuk a kihlt, ftt zldsget es a ropogs fasrtokat. (65. szm, 2004. mjus 8.)
Halrtes Halsz mdra tejsznes kapormrtssal
Hozzvalk 4 szemlyre: 50 dkg fogas fil, 5 dkg bzadara, 0,5 dl olva olaj, 2 csomag rteslap, 1 dl hal srtmny (esetleg 1 db halszl kocka), 1 kvskanl liszt, 1 fej vrshagyma, 2 db tojs, 1 mokkskanl pirospaprika, 1 dl fehrbor, 1 gerezd zzott fokhagyma, zls szerint trkony, fehrbors, s, petrezselyem zld. Elkszts: A finomra vgott vrshagymt az olajon vegesre pirtjuk, majd hozzadjuk a kockra vgott halfilt, fokhagymt, szzuk, csipet trkonnyal, fehrborral (esetleg egy kevs halfszerrel) zestjk. Lassan puhra proljuk a halat, gyelve arra, hogy ne trjn ssze, meghintjk a liszttel, pirospaprikval, bzadarval, felengedjk borral s halsrtmnnyel, sszeforraljuk. Kb. 15 perc utn hozzkeverjk az egsz tojsokat majd a szoksos mdon megtltjk a rteslapokat s szp pirosra stjk. Az elkszlt rtest felszeleteljk, mell ntjk a kapormrtst. Tejsznes kapormrts: Hozzvalk: 5 dkg vaj, 1 dl tejszn, 1 dl hal srtmny, 1 kisfej vrshagyma, 1 dl tejfl, 1 csom kapor, s, fehrbors, halfszer, srtshez liszt. 3 dkg vajon a finomra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk, hozzadjuk a hal srtmnyt s kb. 2 dl vizet, fszerezzk, s jl kiforraljuk, tpasszrozzuk. 2 dkg vajon az sszevgott kaprot megfuttatjuk s sszeforraljuk az tpasszrozott lvel. A tejsznt, tejflt simra keverjk a liszttel s besrtjk a mrtst. Jl sszeforraljuk, ha szksges utna zestjk. (64. szm, 2004. mjus 1.)
Blsznrmk a magam mdjn
Hozzvalk 4 szemlyre: 500 g blszn, 300 g libamj, 100 g vaj, 300 g champion gomba, 250 g zldbors, frissen rlt bors, s, 1 csomag petrezselyem zld, 200 ml olaj, 1 kg burgonya 50 g vrshagyma, idnyszerinti dszt anyagok (blszn pcolshoz villmpc s mustr, 1 kvskanl cukor. Elkszts: A blsznt 12 rmkre vgjuk, megnyomkodjuk s bepcoljuk. A libamjat szintn 12 rmre vgjuk. Megtiszttjuk a vrshagymt, finomra vgjuk, megtiszttjuk a gombt, s szeletekre vgjuk. Serpenyben a vajon megpirtjuk a vrshagymt, majd hozzadjuk a szeletelt gombt, petrezselyem zldet, szzuk, borsozzuk, s kszre stjk. A zldborst ss cukros vzben elfzzk, lebltjk hidegvzzel, lecsepegtetjk, vajon serpenyben tfuttatjuk, zldsg zlddel megszrjuk. A burgonyt megtiszttjuk, karalbvjval golykat formlunk, majd az olajban szp pirosra stjk. A maradk vajon megstjk a blsznt s a libamjat, szzuk s frissen rlt borssal megszrjuk, s elkezdjk a tlalst. Az elmelegtett tnyrt megdsztjk, rtesznk egy blsznt, egy libamjat s gy tovbb. A mogyor burgonyt a msik oldalra tlaljuk, a hsra rakjuk felvltva a gombt s a zldborst. Elkszlt a remekm! Fontos hogy az sszetevk szinte egyszerre kszljenek el! Idny saltt adhatunk mell. (63. szm, 2004. prilis 24.)
Szentgyrgyhegyi Cssz pecsenye
Hozzvalk 4 szemlyre: 600 g serts szzpecsenye, 500 g vrshagyma, 50 g hsos szalonna, 100 g libazsr, s, kmnymag, 60 g cukor, rlt bors, 1 ek. balzsam ecet, 100 ml Szentgyrgyhegyi olaszrizling, 800 g burgonya, 2 db tojs, 40 g liszt, 150 g zsemlemorzsa, 250 ml tolaj, idny szerinti dsztsek. Elkszts: Lehrtyzzuk a szzpecsenyt, rmkre szeleteljk, kiss megtgetjk, szzuk, borsozzuk, s mindkt oldalt a libazsrban ropogsra stjk. Melegen tartjuk. A libazsrban kipirtjuk a kockra vgott szalonnt, kiszedjk, s a zsrba lekaramelizljuk a cukrot a kmnnyel egytt. Kzben megtiszttjuk a vrshagymt, karikra szeleteljk, s a karamelizlt cukorban megproljuk, hozzadjuk a balzsamecetet, s az olaszrizlinget. Megkstoljuk, ha kell, szzuk, borsozzuk, s szksg szerint megcukrozzuk (hasonl az ze, mint a prolt kposztnak). Vigyzzunk, ne fzzk agyon, csak ropogsra proljuk! Az elkszlt prolt vrshagymra rtesszk a megsttt rmket lefedjk s a kret elkszlsig melegen tartjuk. Megtiszttjuk a burgonyt, karikra vgjuk, szzuk, lisztbe, felvert tojsba, zsemlemorzsba forgatjuk, majd kistjk a forr olajban. Konyhai trln lecsepegtetjk. Kvetkezik a tlals, elmelegtett tnyrt megdsztnk, a slt rmkre halmokba rhelyezzk a prolt vrshagymt, megszrjuk a szalonna kockval, majd mell rakjuk a rntott burgonyt. (62. szm, 2004. prilis 17.)
Hentes leves
Hozzvalk 4 szemlyre: 15 dkg serts aprhs, 20 dkg csirkemj, 15 dkg srgarpa, 10 dkg gykr (fehrrpa), 0,5 dl tolaj, 3 dkg liszt, 1 dl tejfl, 3 dkg mustr, 1 db kerti fszerkocka, 1db tykhsleves kocka, vagy 1 kk. esszencia, 1 db paradicsom, zldpaprika, 5 dkg vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1db babrlevl, s, rltbors, kockacukor. Elkszts: A zldsgeket s a sertshst kockra, a vrshagymt aprra vgjuk s az olajban megproljuk, megszrjuk liszttel s felengedjk 8 dl vzzel. Hozzadjuk a jrulkos anyagokat, aprra vgott paprikt, paradicsomot, fszereket kb. 20 percig fzzk. Majd belerakjuk a kockra vgott csirkemjat s tovbb fzzk. Elksztjk a habarst s ha puhra fttek az anyagok, akkor behabarjuk utna zestnk. Beforraljuk s mris elkszlt a nem mindennapi levesnk. zfokoz egy-kt szem kocka cukor! (61. szm, 2004. prilis 10.)
Karalbsalta gazdagon
Hozzvalk: 4 fej zsenge karalb, 1 fej salta, 1 citrom, 2 evkanl mazsola, 1 evkanl mz, 6 evkanl olvaolaj, 2 evkanl durvra vgott mogyor vagy di, s, rlt fehrbors. Elksztse: A karalbt hmozzuk meg s vgjuk cskokra. Egy serpenyben forrstsunk fel 4 evkanl olajat, tegyk bele a karalbt, egy kevs vzzel ntsk fel, adjuk hozz a mazsolt, a citrom kifacsart levt, szzuk, borsozzuk, s lass tzn proljuk puhra. A saltt mossuk meg, a leveleket vgjuk cskokra, s adjuk a kihlt karalbhoz. A maradk olajon prkljk meg a durvra vgott dit vagy mogyort, szzuk meg egy kicsit, s szrjuk a salta tetejre. (60. szm, 2004. prilis 3.)
Fztt majonz
Hozzvalk: 4 egsz tojs, 2,5 kanl porcukor (aki nem szereti desen, 1 is elg), 1 mokkskanl s, 7 kanl vz, 7 kanl olaj, 1 kanl ecet, citroml, zls szerint 1-2 kanl mustr. A hozzvalkat hidegen simra keverjk, majd lass tzn folyamatos kevers mellett forrsig srtjk. Figyelem! forralni nem szabad, mert a cirtoml illetve a mustr kicsapdhat! Ha kihlt, 2 dl tejflt kevernk hozz. (59. szm, 2004. mrcius 27.)
Rakott hs
Sertsszeleteket (5-6 szelet) klopfold ki, majd fszerezd sval, borssal, kakukkfvel. Fl kg krumplit s 2-3 fej vrshagymt tisztts meg, majd karikzd fel ket. Egy tzll tlat kiolajozol s tegyl bele egy sor krumplit, r a husit, majd a hagymakarikkat, s megint egy sor krumplit. 2 dl tejflt keverj ssze egy egsz tojssal, 1-2 gerezd zzott fokhagymval s egy kevs pirospaprikval, majd ntzd meg vele a krumplis-hagyms husit. Flival letakarva tedd a stbe, hogy proldjon, majd miutn megpuhult a hs, reszelt sajttal szrd meg, s meg pr percre rakd vissza a stbe, hogy rpiruljon a sajt. (58. szm, 2004. mrcius 20.)
Tlttt pogcsa
Fl kg burgonyt hjban megfznk, meghmozzuk, s mg melegen ttrjk. Keverjnk hozz 1 fej pirtott reszelt hagymt, st, borsot, 2-3 egsz tojst, s annyit lisztet, hogy jl formlhat tsztt kapjunk. A virsliket 2cm-es darabokra vgjuk, s kinyjtott, kssel feldarabolt tsztba csomagoljuk. Zsemlemorzsba forgatjuk, s forr olajban kistjk ket. (57. szm, 2004. mrcius 13.)
Mazsols muffin
Hozzvalk: 12, 5dkg vaj, 17, 5dkg cukor, 2 tojs, 1 citrom reszelt hja, 7, 5dkg mazsola, 30dkg liszt, 2 teskanl stpor, 1/8l tej. Elksztse: A vajat a cukorral keverd habosra, add hozz a tojsokat, majd sorban a tbbi hozzvalt, legvgl a tejet. A stformba ntve 200 fokon 20 percig kell stni. (56. szm, 2004. mrcius 6.)
Sonks-hromsajtos lasagne
Hozzvalk: 30 dkg lasagne, 30 dkg prgai sonka, 15-15 dkg tejsznes krmsajt, fstlt sajt s ementli, fl liter tej, 2 evkanlnyi liszt, 3 dkg vaj, 2 dl tejszn, s, bors, reszelt szerecsendi. A vajon futtasd meg a lisztet, engedd fel a tejjel, kicsit srtsd be, fszerezd, tedd bele a tejsznes krmsajtot s a lereszelt fstlt sajtot. Az ementlit vgd dobkocka nagysg darabkkra, a sonkt pedig darabold aprra. Melegtsd el ekzben a stt, vajazd ki a tlat, bleld ki tsztalapokkal, locsold meg tejsznnel, tedd r a sajtos mrtst, szrd meg a sonkval s az ementlival, tedd r a kvetkez tsztalapot, majd folytasd, amg el nem fogy a hozzval. A tetejt rakd ki fl centi vastagra vgott paradicsomkarikkkal, ssd lefedve 35 percig, majd fed nlkl 5 percig. (55. szm, 2004. februr 28.)
Tiramisu
Hozzvalk: 3 tojs srgja, 12 dkg porcukor, 25 dkg mascarpone, 2 dl habtejszn, 30 db babapiskta, 4 dl kv, 1 kvskanl mandula aroma, kakapor. A krmhez: 3 tojs srgjt beledobok a robotgpbe a 12 dkg porcukorral sszekeverem. Amikor mr habszer, belentm a habtejsznt s a mascarpont, s mg 1-2 percig mixelem. Ekzben lefzm a kvt, belekavarok 1 kvskanl mandula aromt. Egy jnai tlnak az aljra egy rteg krmet teszek. A babapisktt beleforgatom a kvs cuccba, pp csak annyira, hogy megpuhuljon, ne zzon szt. A krmre rdobom a kvs pisktt, aztn megint krm, megint piskta, mg el nem fogy. Vgl a tetejn a krmre egy kis kakaport hintek. J, ha htben van egy ideig, hogy sszerjenek az zek. (54. szm, 2004. februr 21.)
Farsangi szalagos fnk
Hozzvalk (kb. 20 darabhoz): 2 dl tej, 4 dkg leszt, 5 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 1 csipet s, 2 tojs, 1 tojs srgja, 6 dkg margarin/vaj, 1 evkanl rum, olaj a stshez, 15-20 dkg vanlis porcukor. Elksztse: Az lesztt 1 kvskanl porcukorral 1 dl langyos tejben elkeverjk, s a kevertlba szitlt liszt kzepbe ntjk. Konyharuhval letakarjuk, s 15 percig kelesztjk. Hozzadjuk a maradk langyos tejben elkevert cukrot, egy csipet st, a tojsokat s a tojssrgt, majd belerakjuk a margarint s a rumot. Meleg helyen ktszeresre kelesztjk. Lisztezett munkalapon tgyrjuk a tsztt, 2 cm vastagra nyjtjuk, s 6-8 cm tmrj pogcsaszaggatval kiszrjuk. A korongokat tlcra rakjuk, tetejket vkonyan megkenjk olajjal, majd ismr a ktszeresre dagasztjuk. Mrskelten forr (180C-os) b olajban 3 percig fed alatt az egyik, majd 3 percig fed nlkl a msik oldalt stjk. Mg melegen vanlis porcukorba forgatjuk, gymlcslekvrt knlunk hozz. (53. szm, 2004. februr 14.)
Gombs aprpecsenye sajtos rizsgombccal
Hozzvalk: 50 dkg aprra vgott hs (lehet serts vagy szrnyas), fl dl olaj, 2 fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg csiperkegomba, fl csokor petrezselyemzld, 3 dkg liszt, 20 dkg rizs, 4 dkg paradicsompr, 12 dkg Pannnia sajt, 10 dkg zsemlemorzsa, s, bors. A hst vkony cskokra vgjuk. Serpenyben felhevtett olajon a finomra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt. Beletesszk a hst, szzuk, borsozzuk, s ers tzn flig puhra pirtjuk. Hozzadjuk a vkony szeletekre vgott gombt s a felaprtott petrezselyemzldet, majd egytt tovbb pirtjuk. Liszttel megszrjuk, s kevs vzzel felengedve puhra proljuk. A rizst kevs olajban megpirtjuk, s ktszeres mennyisg vzzel felengedjk. Megszzuk, s belekeverjk a paradicsomprt. Amikor megftt, kiss kihtjk. Belekeverjk a lereszelt sajtot. Tojs nagysg gombcokat formlunk belle, s zsemlemorzsban megforgatva forr olajban kistjk. Tlalskor a gombcokat reszelt sajttal dszthetjk. (52. szm, 2004. februr 07.)
Flambrozott gesztenys palacsintakarikk
Hozzvalk: 8 db des palacsinta, 20 dkg gesztenyepr, 5 dkg porcukor, 10 dkg tcsokold, 3 dkg vaj, fl dl rum. A szoksos mdon megstjk a palacsintkat. A gesztenyeprt a porcukorral s 0,2 dl rummal sszedolgozzuk, s a krmmel megtltjk a palacsintkat. Kb. 2 cm vastag karikkra vgjuk, s egy vajjal kikent tzll ednybe egyms mell rakjuk. Tetejre szrjuk a reszelt csokit, majd addig stjk, mg az a karikkra rolvad. A stbl kivve a maradk rummal meglocsoljuk, meggyjtjuk, s tlaljuk. (51. szm, 2004. janur 31.)
Slt csirkecomb pikns mdon
Vgy egy anansz konzervet, 2 narancsot, zls szerint meggy vagy ms savanyks gymlcst, 10-10 dkg sima s fstlt sajtot, 1 pohr tejflt, nyolc csirke mjat, s nyolc csirkecombot (4f rszre). Hzd le a csirkecombok brt vgd kett, csontozd ki. A mjat tiszttsd meg, majd az egszet pcold be 1-2 napra. (Pc: 4 gerezd fokhagyma, 1 kis fej lila hagyma, slt csirke fszers, kis mustr, fehrbors, pici gymbr, tej, hogy ellepje, kicsi olaj). A pcbl kivve jl lecsepegtetve bzacsirs lisztbe forgatva forr olajban pirtsd meg a csirkecombok mindkt felt. A mjakat csak natr pirtsad. Nem kell tstni. Ha ksz vegyl el egy tepsit, s vajazd ki. Rakd r az megpirtott csirke combokat s mjakat, a leszrt ananszt s a gymlcsket, szrd meg a reszelt sajtokkal, s rakd r a pclbl a lila hagymkat. Forr stbe tedd be, de azonnal vedd le felre a hfokot (180 fokra), s jl ssd t. Sts kzben locsold meg az anansz levvel. Tlalhatod tejflsen, fimon borral, s francia saltval. (50. szm, 2004. janur 24.)
Baconos csirkemj
Hozzvalk: csirkemj, bacon szalonna, sajt, majornna, rlt bors. A mjat megmosom, s jl lecspgtetem. Sztvgom a mjat, s a szeletelt baconba csavarom. Jnai tlba sorba teszem, megszrom a fszerekkel, s megstm. A sajtot akkor szrm r, mikor a bacon megslt a mjon. Hagyms trt krumplival s cklval tlalom. (49. szm, 2004. janur 17.)
Paradicsomos csirke
Hozzvalk: 1 csirke (kb. 1,2 kg), 2 nagy fej hagyma, 5 dkg hsos, fstlt szalonna, 3 evkanl olaj, 1 dl fehrbor, konzerv darabolt paradicsom, 1-1 mokkskanl zslya s rozmaring. Elksztse: A csirkt megtiszttjuk, szrazra trljk, s nyolcfel daraboljuk. A hagymt meghmozzuk, s karikra vgjuk. A szalonnt apr kockkra vgjuk. A csirkt megszzuk, megborsozzuk. Mlyebb lbasban felforrstjuk az olajat, s a csirke minden oldalt hirtelen megpirtjuk benne. Hozzkeverjk a hagymt s a szalonnt. Kiss megpirtjuk, lentjk a borral, s belekeverjk a paradicsomot. Sval, borssal, zslyval, rozmaringgal zestjk, lefedjk, s kb. 20 percig fzzk. Prolt rizst adhatunk hozz. (48. szm, 2004. janur 10.)
Pepperkakor - Karcsonyi svd stemny klnlegessg
Hozzvalk: 55 dkg liszt,30 dkg margarin, 2 tojs srgja, 10 dkg porcukor vagy darlt barna cukor, 10 dkg mz, fl evkanl szegfszeg, fl evkanl fahj, fl kiskanl szerecsendi, fl kiskanl gymbr, 1 kiskanl stpor, 4 dkg kaka. Elkszts: A lisztet sszekeverjk a kakaporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A tbbi anyagot hozzadva hatrozottan sszegyrjuk. A ksz masszt pihentetjk minimum 3 rt, de legfeljebb egy napot. Pihentets utn a tsztt kinyjtjuk 2-3 millimter vastagsgra, majd tetszs szerinti formkat szaggatunk belle. Elmelegtett stben 180-200 celsius fokon 5-6 percig stjk. (47. szm, 2003. december 20.)
Mogyors csirke
Hozzvalk: 1 kzepes nagysg csirke, 10 dkg mogyor, 2 evkanl paradicsompr, 5 dkg vaj, 1 tykhsleveskocka, 1 mokkskanl rlt fekete bors, 2 fej vrshagyma, zls szerint s s kevs cukor. Elkszts: A megtiszttott csirkt kis darabjaira vgom s megszom. A nagyon aprra metlt vrshagymt a felforrstott vajon srgra fonnyasztom, majd benne a csirkedarabokat ers lngon lepirtom. Hozzteszem a paradicsomprt, a ledarlt mogyort, a st, a borsot s 3 dl vzzel felntm. Beletrdelem a hsleveskockt s fed alatt, gyakori kevergets mellett puhra prolom. Tlals eltt kevs cukorral zestem, s vajban prolt zldbabbal vagy prolt rizzsel knlom. (46. szm, 2003. december 13.)
|