A konyha.lap.hu oldal hrlevelnek receptjei
2004.06.30. 17:03
Dorozsmai molnrponty
Hozzvalk: 1 kg pontyfil, 100 g hsos fstlt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 250 g gomba, 150 g natr lecs, 5 dl tejfl, 500 g csuszatszta, 1 csokor petrezselyem, 1 kvskanl pirospaprika, s, bors 100 g zsemlemorzsa, a stshez olaj. Elksztse: A halszeleteket beszzuk, fl rra llni hagyjuk, majd zsemlemorzsba forgatjuk s felhevtett olajban mindkt oldalukon pirosra stjk. Az aprra felkockzott szalonnt zsrjra pirtjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymt, a tzrl lehzva megszrjuk pirospaprikval, hozzadjuk a lecst, a vkonyra felszeletelt gombt. Flpuhra fzzk, zls szerint szzuk, borsozzuk, majd elkeverjk 4 dl tejfllel. Enyhz ss vzben kifzzk a tsztt, leszrjk, sszekeverjk a gombs lecsval, majd tzll tlba tesszk. Elrendezzk a tetejn a halszeleteket, meglocsoljuk a maradk tejfllel. Elmelegtett stben 200 fokon pirosra stjk. Petrezselyemmel, paprika- s paradicsomszeletekkel dszthetjk. (45. szm, 2003. december 6.)
Mzeskalcs
1 kg liszthez hozzkevernk fl csomag szdabikarbnt s 1 csomag mzes stemny fszert. A kzepbe 25 dkg margarint tesznk. 35-40 dkg mzet 25 dkg cukorral felforralunk, majd a margarinra ntjk. 2 tojs srgjt adunk hozz. Melegen sszegyrjuk, majd kb. fl centi vastagra nyjtjuk, s klnfle formkkal kiszaggatjuk. Sts eltt tojssal megkenjk a tsztkat, kzepes hmrskleten 8-10 percig stjk. Sts eltt magvakkal, sts utn tojsfehrjvel dszthetjk. (44. szm, 2003. november 29.)
Pikns csirkemell
A kicsontozott csirkemellet beszzuk, majd kevs olajon megpirtjuk minden oldalukat. Hagyjuk kihlni ket. Kzben 10-15 dkg reszelt trappista sajtot sszekevernk 1evkanl csps mustrral s kt evkanl majonzzel. Szzuk, borsozzuk, majd rkenjk a kihlt hsokra, s gy a mustros hsokat przlibe hempergetjk. Serpenyben b olajban, vagy stben kevs olajjal meglocsolva kistjk. Elfordulhat, hogy lejn a przli a hsrl, de gy is nagyon finom lesz! Krumpliprvel, vagy rizzsel tlaljuk. Kszthetjk pulykamellbl is. (43. szm, 2003. november 22.)
Somli galuska
Hozzvalk a piskthoz: 9 db tojs, 9 kanl cukor, 9 kanl liszt, fl csomag stpor. A hozzvalkbl piskta masszt ksztnk. 3 fel vesszk, egy rsz marad srga, a msodikhoz 3 kanl kakaport adunk, a harmadikhoz 10 dkg darlt dit. Kln-kln megstjk. Kzben elksztjk a szirupot (puncslt): 3,5 dl vizet, 25 dkg cukrot, 1 citrom reszelt hjt, illetve 1 narancs reszelt hjt (ezt el is lehet hagyni), 10 dkg mazsolt felfzk, majd ha kihlt 1 dl strumot vagy kevs rumaromt adunk hozz. Srga krm elksztse: 5 dl tejben 2 csomag vanlis pudingport felfznk. Elkszts: Elszr tepsibe belehelyezzk a mr kihlt srga lapot. Meglocsoljuk a puncsl 1/3-ad rszvel, megszrjuk darlt dival majd a srga krm felt rkenjk. Rtesszk a barna lapot, szintn meglocsoljuk a puncslvel, megszrjuk darlt dival, majd a srga krm msik felvel is megkenjk. Tetejre rhelyezzk a dis pisktt. Ezt is meglocsoljuk a puncs lvel, megkenjk baracklekvrral s megszitljuk kakaporral. Lefedjk folpackal a tepsit, s htbe tesszk. Tlalsnl kis galuskkat szaggatunk, majd megntzzk csokold ntettel, ami a kvetkez mdon kszl. Csokold ntet: 30 dkg cukor, 3 ppos evkanl kaka, 1-1,5 dl vz. Ezt kikeverjk, felfzzk, majd lehtjk.
(42. szm, 2003. november 15.)
Trgolyk
Hozzvalk: 25 dkg tehntr, 10 dkg juhtr, 2 dl tejfl, s, reszelt sajt, zldfszerek, szezmmag, ropi. Elksztse: A tehntrt s a juhtrt villval sszetrm, hozzadom a tejflt. Kevs sval zestem (vatosan, mert a juhtr is ss). A jl sszekevert masszbl kis golykat formzok, majd reszelt sajtba, vagy zldfszerekbe, vagy szezmmagba forgatom ket. A ksz golykat 1-2 rra htbe teszem, hogy megdermedjenek. Tlalskor minden golyba szrok egy-egy szl ropit. Tipp: A trs masszt sznesthetem mg rlt piros paprikval, vagy zesthetem 1-2 gerezd zzott fokhagymval. (41. szm, 2003. november 8.)
Sajtos csirkemell
Hozzvalk ngy szemlyre: kt csirkemell, 25-30 dkg trappista sajt, liszt, 2 tojs, 3-4 dl tejszn, s. A csirkemellet kicsontozzuk (a csonttal, brrel egy zldbors levest lehet gazdagtani). Ha vastag a hs, vgjuk flbe, a filket megszzuk, s majdnem szoksosan bepanrozzuk. Lisztbe, tojsba, majd zsemlemorzsa helyett, reszelt trappista sajtba forgatjuk. Tepsibe egyms mell fektetjk, s felntjk annyi tejsznnel, hogy csak a teteje maradjon ki. Akkora tepsibe tegyk, hogy szorosan legyenek egyms mellett! 150 fokos stbe tesszk, lehet rtenni aluflit az elejn, hogy jobban puhuljon. Ha majdnem ksz, levesszk a flit, s 200-250 fokon rpirtunk a tetejre, hogy a sajt ropogsra sljn. Krumplipr illik hozz. (40. szm, 2003. november 1.)
Mzes-mustros csirkecomb
A csirkecombokat megmosom, paprtrlvel megtrlgetem, majd beszom. 3-4 kvskanl mustrt sszekeverek 2 kvskanl mzzel, kevs olvaolajjal s kevs borssal. A csirkecombokat ezzel a keverkkel vastagon bekenem, majd 1 rra visszateszem a htbe. Amg a hs a mrtssal rleldik, addig elkszthetem a hshoz a kretet: krumplipr, prolt kposzta vagy prolt zldsg illik hozz. A hst teflon serpenybe rakom s mindkt oldalt pirosra stm, majd kevs vizet ntk hozz s lefedve kszre fzm. (39. szm, 2003. oktber 25.)
Trs zsemle
Hozzvalk: (mennyisg nlkl, gy mindenki zls szerint ksztheti el) 1-2 napos zsemle, tr, tojs, vanlis cukor, cukor, mazsola, margarin. Elksztse: A zsemlk tetejt levgom, kiveszem a belsejket. A trt ttrm, beleteszem a tojst, vanlis cukrot, cukrot, s mazsolt, majd j alaposan sszekeverem. A zsemlk belsejt egy kevs margarinnal tkenem, nehogy sts kzben kiszradjanak, ezutn beletltm a trs masszt, majd beteszem a stbe, kb. 10-15 percig stm, addig, amg meg nem pirul a teteje. A zsemle levgott tetejt s belsejt nem kell kidobni, ksbb is j lesz valamire. (38. szm, 2003. oktber 18.)
Kakalikr
Mixerbe 3 dl tejsznt s 1 dl rumot ntk. Hozzadok 3 teskanl kakaport, s zls szerint 3-5 teskanl porcukrot. Az egszet jl sszerzom. Legalbb egy napig htben "rlelem". (37. szm, 2003. oktber 11.)
Mlna dzsem cukknibl
Hozzvalk: 1 kg megtiszttott cukkni, 3 dl vz, 0,25 kg cukor, 1 csapott kvskanl citromsav, 1 db Szilas mlna aroma, 1 csomag Dr Oetker dzsemtartst. Elksztse: A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszk az aprra vgott cukknit s fed alatt puhra fzzk, majd sszeturmixoljuk. Hozzkeverjk a dzsemtartstt, majd ismt felforraljuk. A tzrl levve elkeverjk benne a mlna aromt, azonnal vegekbe tltjk s szraz dunsztba tesszk. Megjegyzs: Kszthetjk a dzsemet ugyanilyen mdon tkbl is! (36. szm, 2003. oktber 4.)
Zldsgfasrt
30-40 dkg reszelt tkt, patisszont vagy cukknit sszedolgozunk 1 fej aprra vgott vrshagymval, 2-3 gerezd fokhagymval, 2-3 kzepes mret reszelt burgonyval, kevs sval, borssal, piros paprikval s telzestvel. Annyi lisztet adunk hozz, hogy fasrt golykat tudjunk formzni belle. A golykat zsemlemorzsba forgatjuk s forr olajban kistjk. (35. szm, 2003. szeptember 27.)
Alma, krte, s barack chutney (cstni)
Hozzvalk:
1 kg alma meghmozva s feldarabolva
1 kg krte meghmozva s feldarabolva
2 nagyobb hagyma megtiszttva s feldarabolva
2 gerezd fokhagyma sszezzva
2 lime vagy citrom reszelt hja, s leve
1 kvskanl mustrmag
1 liter fehr borecet
20 dkg mazsola
20 dkg aszalt srgabarack
2-3 kvskanl gymbr
1 kvskanl s
1 kg barna cukor
Elksztse: Az almt, a krtt, a hagymt, a citrom hjt s levt, a mustrmagot s a borecet felt belerakjuk egy nagy serpenybe. Felforraljuk, majd lass tzn addig fzzk, mg a gymlcsk majdnem teljesen megfnek. Hozzadjuk a maradk borecetet s a tbbi hozzvalt, ismt felforraljuk az egszet, majd lass tzn tovbbi 20-25 percig fzzk, amg sr s ppes lesz. 15-20 percig hlni hagyjuk, majd jl zrd fedel vegekbe tltjk. Fogyaszts eltt 3-4 htig stt helyen troljuk. (34. szm, 2003. szeptember 20.)
Padlizsnos tszta
1 padlizsnt s egy cukknit megmosok, a padlizsnt kockkra, a cukknit karikra vgom. 1 fej vrshagymt, s 2-3 gerezd fokhagymt aprra vgok, s nhny kanl olvaolajon megprolom. Hozzteszem a zldsgeket, sval, borssal, bazsalikommal fszerezem, s 10 perc alatt kszre prolom. Kzben enyhn ss vzben tsztt fzk hozz. (32. szm, 2003. szeptember 6.)
Tlttt cukkni
Egy-kt nagyobb cukknit meghmozunk, majd hosszban kettvgjuk, a belsejt karalbvjval kiszedjk. A mag nlkli rszeket felhasznlhatjuk a tltelkhez. A kivjt cukkni darabokat megszzuk, s flre tesszk. A tltelkhez brmilyen zldsgflt hasznlhatunk. A zldsgflket sszedaraboljuk, aprra vgott hagymval proljuk, sval, borssal, majornnval zls szerint megszrjuk. Kzben enyhn ss vzben egy kzepes pohrnyi rizst fznk. Ha megftt, akkor a prolt zldsgekhez keverjk. A cukkni darabokat kivajazott tzll tlba tesszk, s megtltjk a rizses-zldsgekkel. Tetejre besamel mrtst ksztnk, megszrhatjuk reszelt sajttal. A cukkni vastagsgtl fggen 15-20 percig stjk. Kszlhet kretknt, de fogyaszthatjuk nll telknt is. (31. szm, 2003. augusztus 30.)
Maraton koktl (alkoholmentes)
1 dl almal, 1dl szil, 1 dl narancsl, 1 db kvtejszn, dsztshez narancskarika. A hozzvalkat shakerben jl sszerzzuk, lehttt poharakba tltjk, narancskarikkkal dsztjk. (30. szm, 2003. augusztus 23.)
Gombs pulykamell-fil
Hozzvalk 4 szemlyre: 4 db tenyrnyi pulykamell, 1/2 liter tej,1 gerezd fokhagyma, 2 fej hagyma, 25 dkg vaj, 25 dkg csiperke gomba, 2 dl szraz fehrbor, 15 dkg reszelt sajt, dijoni mustr, rozmaring, kakukkf, bazsalikom, s, bors, babrlevl, liszt. Elksztse: A fokhagyma felt aprtva a tejbe szrom, belerakom a husikat s a htben 2-3 rt llni hagyom. Majd a vajat felhevtem s a husikat jl tstm benne, hogy egy kicsit megpiruljanak. Majd flre rakom. A kockra vgott hagymt, fokhagymt vegesre prolom a visszamaradt vajban s hozzadom a fszereket, babrlevelet is, lefedve lass tzn 8-10 percig stm. Az apr kockra vgott gombt a hevl fszerekre szrom s megszrom borssal, sval. Ezutn hozzadom a mustrt, majd kevergetve a lisztet s felntm a fehrborral, fed alatt 5 percig fzm. A husikat kivajazott tepsibe rakosgatom, nyakon ntm a gombs szsszal, a tetejt reszelt sajttal megszrom s kb.150 fokos stben 20 percet stm. Kretknt krumpliprt ksztek mell. (29. szm, 2003. augusztus 16.)
Czr salta
Hozzvalk: 2 joghurtos saltantet, 20 dkg csirkemell, grill fszerkeverk, 1 fejes salta, 5 dl joghurt, fokhagyma, pirtott kenyrkocka, reszelt parmezn, s, bors. Elksztse: A saltt megmossuk, lecspgtetjk s cskokra tpkedjk. A csirkemellet vkony cskokra vgjuk majd grill fszerkeverkkel megszrjuk s fl rt llni hagyjuk, majd serpenybe rakva megstjk. A joghurtot sszekeverjk a saltantetporral, hozzadjuk az aprra vgott fokhagymt, zls szerint szzuk borsozzuk. A saltt sszekeverjk az gy elksztett ntettel. Adagonknt tnyrra rendezzk s a tetejre helyezzk a hst. Megszrjuk reszelt parmeznnal s a pirtott kenyrkockkkal. (28. szm, 2003. augusztus 9.)
Meggyes lepny
2 tojst haborsra kevernk 10 dkg margarinnal, hozzadunk 25 dkg cukrot, 10 dkg darlt dit, 20 dkg lisztet, 1 stport s 2 dl tejet. Zsrozott, lisztezett tepsibe ntjk, gymlccsel srn kirakjuk. gy stjk, mint a pisktt. (26. szm, 2003. jlius 26.)
|